1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

IT-värdshus räddas kvar

En efter en har IT-värdshusen försvunnit i Blekinge. Tio stycken blev fyra. I Hällaryd rådde osäkerhet om vad som skulle hända efter den 31 december.
Nu inleds ett samarbete med Karlshamns kommun. Och IT-huset får vara kvar.
Karlshamn • Publicerad 3 januari 2002

- Vi ville inte stänga det, men hade ingen möjlighet att driva det vidare utan hjälp från kommunen, säger Rolf Dahlström som är ordförande i den ideella föreningen Hällaryds IT-samhälle.

IT-huset startade 1998 och förhoppningen var att landsbygden skulle komma i centrum med teknikens hjälp. Verksamheten fick tak över huvudet i det gamla kommunhuset men flyttade året därpå till bibliotekets lokaler.

EU-bidrag

Med hjälp av ett EU-bidrag gick verksamheten runt, men den 31 december tog pengarna slut. För att fortsätta driva en populär samlingspunkt och en för skolbarnen viktig lokal sökte föreningen hjälp från kommunen.

- Eftersom skolbarnen i Hällaryd är beroende av IT-huset, så var kommunen positivt inställd, säger Rolf Dahlström.

Driftkostnaderna för det kommande året är 36 000 kronor. Kommunen svarar för internetuppkoppling, teleavgifter samt övriga kostnader för datorer. Kommunen tar också över ägandet av datorerna.

- Det var inte lätt att ro iland en sån här grej, säger Rolf Dahlström.

- Men nu är vi naturligtvis glada över att få behålla vårt IT-hus. Det är viktigt för utvecklingen av landsbygden.

Förnuft

Kennerth Strömgren har jobbat på IT-huset i Hällaryd sedan starten. Han tycker att det är bra att kommunen använde sitt förnuft.

Samtidigt undrar han var de nio miljoner kronorna som för tre år sedan investerades i tio BIT-värdshus runt om i Blekinge tog vägen.

- Vi i Hällaryd har fått 600 000 kronor. Var är resten av pengarna, frågar han och undrar varför sex av tio IT-värdshus i Blekinge har lagt ner sin verksamhet.

Fyra stycken lyckades etablera sig. Antingen med kommunens hjälp eller på egen hand. Förutom Hällaryd återstår Norje i Sölvesborgs kommun samt Eringsboda och Hallabro i Ronneby kommun.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.