1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insikten kom allt för sent i Karlshamn

Hur gick det här till? Det verkar vara frågan som alla de etablerade partierna ställer sig efter Sverigedemokraternas stora valframgång i Karlshamn.
Karlshamn • Publicerad 19 september 2006

Besvikelse och förvåning präglar de etablerade partipolitikernas reaktioner över Sverigedemokraternas framgång.

I ett slag kapar de åt sig lika många mandat som miljöpartiet och centern gör.

- Det känns tråkigt att så många människor missnöjesröstar, säger Hélène Nordin (mp).

Hon tycker att det känns orättvist att ett helt nytt parti i kommunen får fyra mandat utan att ha presenterat vad man vill med lokalpolitiken.

Samtidigt är hon självkritisk:

Misslyckande - Det är helt klart ett misslyckande för oss andra partier. Personligen tror jag inte på att tiga ihjäl dem och använda odemokratiska metoder för att utestänga dem.

Hélène Nordin tycker därför att det är självklart att låta Sverigedemokraterna ta de platser i kommunstyrelse och nämnder som de fått väljarmandat för.

Utanförskap Centerpartiets gruppledare Kennet Aronsson är av samma åsikt, men erkänner att han själv blev närmast chockad när han förstod vad som var på gång:

- Jag fick ett telefonsamtal sent på valkvällen om att de tagit fyra mandat. Blev nog faktiskt chockad. Det här är allvarligt.

Kennet Aronsson beklagar att centerpartiet inte fick med sig övriga partier före valet i en gemensam manifestation mot främlingsfientlighet. Och han tror att valrörelsen handlat för lite om arbetslöshet bland ungdomar och utanförskap.

- Känner man sig utanför så kanske man drar sig till såna här partier.

Minska nämnderna Kommunalrådet Sven-Åke Svensson (s) har inte tagit ställning till hur han ska tackla Sverigedemokraternas valframgång.

- Vi får fundera över vilka koalitionsformer som bäst kan begränsa deras inflytande. En möjlighet kan vara att minska på nämndernas storlek, säger han.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.