1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Innan lamporna tänds

- Djuren kom i natt, så alla var uppe till klockan sex i morse och byggde stallar, berättar Jack Jackson som är Cirkus Madigans clown.
Det är därför som stämningen är lite sömnig när BLT besöker cirkusen dagen innan föreställning i Karlshamn.
Karlshamn • Publicerad 5 oktober 2001

Cirkus Madigan är ett familjeföretag. Den naturliga mittpunkten bland alla vagnar, djurstallar och tält är familjen Scholls husbil, där Manuela Scholl serverar morgonkaffet vid ett välbesökt köksbord.

- Vi är åttonde generationen cirkusartister, berättar Manuela Scholl.

Familjen kommer ursprungligen från Tyskland men Manuelas man är svensk och de har sin bas i Malmö sedan 25 år tillbaka.

Avslutning

Cirkusen har kommit för att avsluta säsongen i Sverige efter en sex månader lång turné i Estland och Lettland. Enligt Manuela Scholl är det stor skillnad på att uppträda för en svensk och för en lettisk publik.

- Cirkusen har en helt annan status i de baltiska staterna. Där och i Ryssland är ju cirkuskonsten en gammal kulturtradition och det både syns och känns. Vårt arbete respekteras på ett helt annat sätt, säger Manuela Scholl.

Protester

När cirkussällskap har besökt Karlshamn vid tidigare tillfällen har djurrättsaktivister delat ut flygblad och saboterat skyltar. Även den här gången har en del affischer förstörts.

- De får gärna komma hit och dela ut sina flygblad, de kan också få fribiljetter, men jag blir arg över att de förstör våra affischer och skyltar. Skadegörelse och våld är fel, säger Manuela Scholl som tror att det kommer finnas cirkusar med djur så länge publiken vill ha det så.

Manuela Scholls man Hadi Scholl som är elefantdomptör, gnider sig om hakan. Han har haft tandvärk sedan de åkte från Lettland. Manuela Scholl tar fram en telefonkatalog och börjar bläddra efter tandläkare.

Elefanterna på plats

Än så länge är det ganska lugnt.

- Resten av djuren och artisterna kommer under dagen, säger Jack Jackson.

Men elefanterna är på plats. Max, Moritz och Kenya står och betar gräs och björklöv bakom en liten och rymmningsvänlig lina.

Brukar de aldrig smita?

- Jodå, men de brukar aldrig gå så långt. Fast nu i somras när vi var i Tallin så låg vi ganska nära ett zoo. Elefanter kan göra en slags ton som hörs på 20 kilometers avstånd och det måste Kenya, vår hona, ha hört för hon smet iväg och sprang genom halva Tallin innan vi, med hjälp av polisen kunde fånga in henne igen, säger Jack Jackson och skrattar.

Älskar djur

Vid stallarna står Maxim Cherrikov från Lettland och sköter om hästen Cherazan. Han har tidigare jobbat som häst- och elefantskötare på cirkusar i Moskva och Riga. Han jobbar på cirkus för att han älskar djur.

- Cirkusen är också ett väldigt speciellt ställe, vi är som en stor familj. Det är en vacker plats, säger Maxim Cherrikov och skyndar sedan iväg för att hämta mer sågspån till boxarna.

- Det finns extremt kvalificerade och proffessionella cirkusmedarbetare i de Baltiska staterna, säger Jack Jackson.

Från Ukraina

Medlemmarna i cirkus Madigans orkester som under Sverigeturnén består av bas, trummor, gitarr, trombon, trumpet och keyboard, har hittats genom en agentur i Ukraina.

Klockan börjar närma sig halv elva på förmiddagen och fler och fler av cirkusens medarbetare dyker upp för att dra i slangar, limma affischer och pyssla med lite av varje. Men det känns fortfarande ganska folktomt.

- Om vi hade varit i Lettland nu så hade det sprungit runt massor med barn och tittat överallt vid den här tiden, säger Jack Jackson.

Vintervila

Borta vid elefanterna står en ensam Karlshamnsbo och förundras över de stora djuren.

Höstsolen tittar fram mellan trötta löv.

Snart är det dags för cirkus Madigan att gå i dvala. Djuren bor då på en bondgård i Tyskland eller hyrs ut till vinterarbetande cirkusar medan övriga artister sprids runt om i världen.

Åsa Meierkord
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.