1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kerstin Troedsson skruvade upp volymen så att bashögtalarna höll på att sprängas. Först när hennes sambo uppmanade henne att söka hjälp insåg hon att hon drabbats av hörselnedsättning..
Karlshamn • Publicerad 14 april 2003

Allt fler människor i yrkesverksam ålder drabbas av problem med hörseln. Många skäms och försöker dölja sitt handikapp. Samtidigt är det viktigt att träffa andra hörselskadade för att ta del av andras erfarenheter. Kanske få råd och tips som kan underlätta både arbete och fritid.

Kerstin Troedsson och Ulla Svensson är medlemmar i Hörselskadades Riksförbund, HRF, i Karlshamn. De vill gärna att fler yrkesverksamma med hörselskador går med i föreningen.

Göra saker tillsammans

- Vi tänkte att vi skulle kunna göra olika saker tillsammans. Ha kul, helt enkelt men också dela med oss av erfarenheter och ge varandra stöd, säger Kerstin Troedsson.

I dag har HRF omkring 200 medlemmar i Karlshamn. Medelåldern är hög och bland de lite yngre hörselskadade finns kanske andra behov och önskemål om aktiviteter.

- Jag tror att många som drabbas av hörselskador känner sig ensamma. Man tror att det bara är man själv som lider av detta och kanske till och med undviker att göra vissa saker, tror Kerstin Troedsson.

Ulla Svensson vet hur det känns. Trots att hon har en medfödd hörselskada tog det lång tid innan hon accepterade sitt handikapp. Länge låg hörapparaten undanstoppad i byrålådan för att hon skämdes för att använda den.

- Det är ju också så att det tar tid att lära sig att använda en hörapparat, kanske måste man prova olika innan man hittar rätt, säger Ulla Svensson.

Hon och Kerstin har också några goda råd till människor som träffar hörselskadade.

- prata ansikte mot ansikte

- prata långsamt men inte högt

- stå inte för nära

Mycket man kan göra

Det finns också mycket man skulle kunna göra i offentliga miljöer för att underlätta för de hörselskadade.

Ljuddämpande plattor i taket, sänka ljudet på bio och konserter, installera hörselslingor på till exempel Stadsteatern i Karlshamn.

På arbetsplatserna är de moderna öppna kontorslandskapen fullkomligt omöjliga för den som lider av hörselskada. Likaså kan det vara svårt att lyssna på radio- och tv-program som har musikslingor i bakgrunden när någon talar.

Trots de problem som finns tycker både Kerstin och Ulla att det är viktigt att framhålla att livet kan vara precis lika roligt och innehållsrikt när man har en hörselskada.

Det gäller bara att lära sig vad som fungerar och också att informera sin omgivning om att man hör dåligt.

- Jag brukar säga till mina elever att de ska börja gapskratta när jag svarar tokigt för att jag hört fel. Då begriper jag ju direkt att jag inte hört frågan. Det är mycket bättre än när folk bara ser generade ut eller låtsas som ingenting, säger Kerstin Troedsson som undervisar i teckenspråk på Väggaskolan.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.