Hönsfjädrar ett problem
Sjöbohms Bioprodukter i Skärpinge utanför Mörrum gick i konkurs för en tid sedan. Nu vill konkursförvaltaren, advokat Per Håkansson i Karlskrona, starta verksamheten så snart som möjligt. En anläggning som inte används lockar inga eventuella köpare.
Inget konkret
I måndags höll Per Håkansson ett möte med den långivande banken och de förra ägarna. Men under mötet beslutades ingenting konkret om företagets framtid.
- Vi diskuterade förutsättningarna för att sätta igång driften igen och vi gjorde bedömningar om vad det skulle kosta. Om eller när driften kommer i gång vill jag inte uttala mig om i nuläget, säger Per Håkansson.
Anne Sjöbohm, fru till den förra ägaren Lars Sjöbohm och ekonomiansvarig för företaget, menar att hur man än vrider och vänder på historien så finns det ingen lösning.
- Nej, inte just nu i alla fall. Mötet i måndags gav noll utdelning, säger hon till BLT.
Annan karaktär
Miljönämndens problem är av annan karaktär. Ute i Skärpinge står 350 ton hönsfjädrar i stora vita säckar och eftersom fjädrarna räknas som slaktavfall så måste de transporteras bort. Eller återanvändas.
- Ur miljösynpunkt vore det bäst om fjädrarna genomgick en så kallad hygienisering. Att de förbereds för att kunna användas som gödsel, säger Karin Larsson (s), ordförande i miljönämnden.
Men frågan är vem som ska göra det. Fjädrarna levererades av Eco Natur till Sjöbohms bioprodukter. Vid leveransen hade Sjöbohms ett beslut från länsstyrelsen som betonade att företaget inte längre hade tillstånd att kompostera fjädrar. Därför skulle avfallet skickas vidare till Nynäshamn, men den anläggningen fick inte heller tillstånd att omhänderta fjädrarna som blev liggande kvar i Skärpinge.
Konkursförvaltare Per Håkansson och Anne Sjöbohm menar att fjädrarna tillhör Eco Natur. Och i förra veckan träffades representanter från länsstyrelsen, Sjöbohms och Eco Natur. De var överrens om en sak - trots att lukten inte var besvärande var det olämpligt att bara låta fjädrarna ligga kvar.
Vitesbelopp
Om inte Eco Natur/Sjöbohms har lämnat in en ansökan om att få förbereda fjädrarna för gödselmedel före den 1 januari, måste fjädrarna fraktas bort senast den 28 februari. Annars kommer miljönämnden att tvingas ta till ett vitesbelopp på 1 000 kronor per ton fjädrar.