1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hon ska förbättra omsorgskvalitén

Omsorgen i Karlshamn ska bli bättre. Det ska personalen och de som tar del av tjänsterna känna, när omsorgsförvaltningen gör en insats för att höja kvalitén på arbetet. Det lovar omsorgsförvaltningschef Susanne Öström.
Karlshamn • Publicerad 21 januari 2002

Omsorgsförvaltningen anställer från och med den 18 mars en kvatitetsutvecklare - en person som enbart ska ägna sig åt att förbättra kvalitén på äldre- och handikappomsorgen, psykiatrin och socialnämnden i Karlshamn.

Sedan en tid tillbaka är det lag på att Sveriges kommuner ska jobba med att säkra kvalitén inom vården. Ingrid Eriksson, 50 år, från Karlshamn blir länets första kommunala kvalitetsutvecklare. Hon är omsorgschef i Sölvesborg sedan tio år tillbaka. Tidigare har hon bland annat jobbat som undersköterska.

Ut på fältet

- Jag kommer att ha kontakt med politiker och chefer samtidigt som jag ska ut på fältet och prata med anställda och vårdtagare, säger Ingrid Eriksson.

- Det gäller först och främst att hitta metoder för hur man ska utveckla kvalitén inom omsorgen och finna ett sätt att mäta kvalitén på tjänster. Det finns inga färdiga metoder eftersom kvalitetsutveckling är ett ganska nytt begrepp.

Vilken är din hjärtefråga?

- Jag tycker att det är jätteviktigt med personalkontinuitet. Om man är beroende av hemtjänst så tycker jag att det ska finnas en säkerhet i systemet som innebär att man får hjälp av samma personal så långt det är rimligt. Så att det inte blir en massa nya ansikten hela tiden, förklarar Ingrid Eriksson.

- Jag tycker också att det är viktigt att jobba med personalens bemötande och inställning.

Långsiktig strategi

Ingrid Eriksson ska också jobba fram ett underlag till politikerna som visar vad omsorgens pengar går till.

- Detta är en långsiktig strategi som kommer att gagna både verksamheten och kommunens invånare, lovar omsorgsförvaltningschef Susanne Öström.

- Det är inte på grund av brister i verksamheten som vi tillsätter tjänsten. Med 1 100 anställda och tusentals kunder och ett arbete som pågår, dygnet runt, 365 dagar om året är det naturligt att saker och ting blir fel ibland.

Att höja kvalitén på arbetet hoppas man ska locka unga till yrken inom omsorgen.

- De historier om vanvård av gamla som florerat den senaste tiden är inget som lockar unga till yrken inom vården. Vi vill därför lyfta fram omsorgen i en positiv dager nu, säger Susanne Öström.

Magdalena Martinsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.