1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hon överfölls på jobbet

Livet förändrades helt för 45-åriga Anna efter att hon blivit attackerad av en dement man på sin arbetsplats. Hon tvingades sjukskriva sig efter att ha fått dubbelseende, huvudvärk och attacker av illamående.
Men hon får ingen ersättning för sin arbetsskada.
Karlshamn • Publicerad 15 mars 2013
Vill ha upprättelse. Anna har haft en mörk period efter att hon blev överfallen på jobbet. Nu kämpar Anna för att få ersättning för de men hon drabbades av efter skadan på arbetsplatsen. Obs. Anna är ett fingerat namn.
Vill ha upprättelse. Anna har haft en mörk period efter att hon blev överfallen på jobbet. Nu kämpar Anna för att få ersättning för de men hon drabbades av efter skadan på arbetsplatsen. Obs. Anna är ett fingerat namn.Foto: Bo Åkesson

– Det handlar inte om pengar. Det handlar om rättvisa och allt jag förlorat sedan jag blev nedslagen på jobbet, säger Anna.

Det är omkring fyra år sedan som hon gick på ett vanligt arbetspass på det boende hon arbetade natt på. På avdelningen fanns en äldre, dement man som var känd för att vara aggressiv. Personalen var förberedd på detta och det fanns extra personal på plats. Anna och hennes kollegor hade även lärt sig vårdande skyddsteknik för att hantera riskfyllda situationer. Men ingen var beredd när det oväntade inträffade denna söndagsnatt.

– Det var när vi skulle hjälpa honom i säng som han plötsligt fällde mig med en bensax. Mannen knuffade mig hårt, så jag landade på rumpan och slog i mitt bakhuvud med full kraft i hissdörren. Jag kröp undan och det svartnade för mina ögon, då trodde jag att han skulle ge sig på mig igen, säger Anna.

Hennes kollega lyckades hålla kvar den aggressive mannen. Ytterligare en kollega kom till undsättning. Anna låg orkeslös på golvet med blödande sår i bakhuvudet. Dagen efter var hon på akutmottagningen och blev undersökt. Anna hade ledigt veckan efter och kunde då vila ut, men när nästa arbetspass närmade sig mådde hon ännu inte bra.

Anna fick lov att vara hemma under den fredagsnatt hon egentligen skulle ha jobbat. Det var hennes chef som gav henne rätt att få betalt men stanna hemma. Sedan tog Anna semester passet mellan lördag och söndag. Efter någon månad var det dags för tre veckors ledighet på sommaren, så då kunde Anna pusta ut

Men det hann inte gå många dagar på semesterledigheten förrän Anna drabbades av dubbelseende för första gången. Hon gick och vinglade på Stortorget när en av hennes kollegor fick syn på henne.

– Jag fick hjälp hem, tack och lov. Mina ögon flackade och jag blev yr och mådde illa på grund av att jag såg dubbelt, säger Anna.

Hennes familjeläkare har vid undersökningar trott sig se ett samband mellan den smäll hon fick mot huvudet och de besvär som därefter uppstått. En neurolog sade också att det fanns samband. Men när Anna begärde ersättning av AFA Försäkring på grund av sin arbetsskada fick hon avslag. Den ögonspecialist och den neurologspecialist som AFA anlitade bedömde att det inte fanns något samband mellan arbetsskadan och de besvär som Anna fått.

Det gör att Anna känner sig väldigt kränkt över det sätt hon blivit bemött på. Hon tycker att det varit ett nonchalant bemötande, där de händelser hon varit med om blivit avdramatiserade.

Anna påpekar att hon dröjde med att gå till läkare och att det nu vänds mot henne, men hon tänker inte nöja sig med det beskedet, utan driver saken vidare. Anna känner att hennes liv har försämrats drastiskt. Hon är mer låst och har tidvis ont, även om hon nu börjat arbetsträna igen.

– De har godkänt min arbetsskada, men inte min sjukskrivning efter den. Jag hoppas att omprövningsnämnden ser det med andra ögon, säger Anna.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.