Hon oroas över att färre unga får praktik
Situationen har drastiskt förändrats för den grupp 18-25-åringar som står utanför arbetsmarknaden.
Ungdomsgarantin Under hösten har 165 ungdomar i västra Blekinge deltagit i kommunala program och den så kallade ungdomsgarantin. Där varvas praktik på företag med handledning och teoretisk undervisning.
Nu har arbetsförmedlingen meddelat att det bara finns pengar till 57 ungdomar.
- Vi är bekymrade över konsekvenserna och är rädda att många hamnar i kläm, säger Anders Persson som jobbar på Olofströms kommuns arbetsmarknadsenhet.
Problem hitta platser Chiquita Persson har motsvarande tjänst i Karlshamn och hon tror också att det blir problem att hitta praktikplatser:
- Praktiktiden kortas från tre till två månader. Det gör att många arbetsgivare kanske drar sig. Man vill inte byta praktikanter hela tiden.
Varken hon eller Anders Persson vet i dagsläget hur arbetsförmedlingarna kommer att prioritera bland de arbetslösa unga.
- Mitt intryck är nog att man från regeringens sida inte riktigt haft konsekvenserna klara för sig. Tanken är ju att folk ska bli mer aktiva och söka jobb men det är inte alltid så lätt för den här gruppen, säger Anders Persson.
Chiquita Persson befarar att fler unga kommer att bli passiva och kanske beroende av socialbidrag. De flesta bor hemma hos föräldrarna och då blir det de som får ta smällen. Risken för social utslagning och psykisk ohälsa är påtaglig anser företrädare för samtliga tre kommuner i västra Blekinge.
I dag håller företrädare för kommunernas arbetsmarknadsenheter en gemensam presskonferens i Karlshamn med anledning av nedskärningarna och hur de slår mot ungdomarna.