Pengarna till satsningen kommer från socialdepartementet. 300 miljoner kronor har delats ut till Sveriges kommuner för att utveckla anhörigstödet. Det som är unikt för Karlshamns kommun är att det blir personal från dagcentraler och inte från hemtjänsten som kommer till hemmen för att avlösa den anhörige. Stödet innebär upp till tolv timmar kostnadsfri avlösning i månaden.
- Genom att låta personalen från dagverksamhet och dagcentraler gå in vinner man kontinuitet. De sjuka och anhöriga behöver bara lära känna två till fyra nya människor, säger Mats Wennstig, projektledare. En annan fördel att använda sig av dagcentralernas personal är att de redan i dag avlastar anhöriga genom att den sjuke vistas i en dagcentral en eller flera dagar i veckan, säger Monica Ring, enhetschef.
Personalen kommer hem
Skillnaden blir alltså att personalen kommer hem till de behövande istället. Anhöriga får på så sätt en möjlighet att under några timmar göra något för egen del.
Är man intresserad av anhörigstödet ska man prata med sin biståndshandläggare i kommunen. Efter ett beslut informeras den dagcentral som ligger närmast och man kommer överens om hur och när avlösningen ska ske.
Personalpool
När någon ordinarie personal är ute på avlösningsuppdrag, kallas extrapersonal från en personalpool in till dagverksamheten så att personalen på dagverksamheten blir fulltalig.
Anhöriga och närstående uppskattas stå för ungefär två tredjedelar av all äldreomsorg i Sverige.
Det kan till exempel vara en make eller maka som har blivit sjuk och som inte längre klarar av vardagen. I vissa fall har hemtjänsten gått in och hjälpt till att vårda den sjuke men många människor försöker också att klara sig helt på egen hand.
- Har man redan en fungerande kontakt med hemtjänsten så kan hjälpen och avlösningen också i fortsättningen ske via dem, det är den grupp människor som inte har fått någon avlösning alls som vi i första hand vill hitta, säger Monica Ring.
- Det mesta av vården i dag handlar om den sjuke. Det här stödet lägger fokus på den som vårdar, en person som ofta glöms bort, säger projektledaren Mats Wennstig.