1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här står legobygge på schemat

Eleverna på Prästslättsskolan är i full gång med att bygga en stad. Det gör de för att lära sig hur ett samhälle fungerar.
– Det här arbetssättet är mycket roligare än att sitta stilla i klassrummet för att lära sig saker, säger eleven Lily Svensson.
Nicoloz Tsartsidze har fullt upp med sin konstruktion.
Foto: Helena Torstenson

På Prästslättsskolan arbetar klass fyra med ett projekt som heter Legotown. Det går ut på att eleverna bygger en stad i lego för att lära sig hur ett samhälle fungerar.

Projektet är ett samarbete mellan klasslärarna Katarina Hillermark-Gard och Sofia Celion samt fritidspedagogerna Sebastian Nordahl och Joakim Rund.

När projektet startade för ett par veckor sedan fick eleverna gruppvis planera verksamheter som ska finnas i det fiktiva samhället. Bland dem finns till exempel en skola, ett bageri, en pizzeria och en frisörsalong.

När staden byggs upp röstar eleverna fram en av pedagogerna till kommunalråd.

– Katarina var kommunalråd först, men hon blev sparkad för hon höjde skatten, säger Lily Svensson, en av klassens elever.

– Nu har vi två kommunalråd som samarbetar, säger eleven Ivan Hagman.

Han berättar också att det är bra med två kommunalråd.

– Sofia tänker på jämställdhet och Joakim tänker på miljön.

I projektet används låtsaspengar som kallas legodollar. Eleverna kan tjäna pengar på olika sätt, bland annat genom att hjälpa sina föräldrar hemma och genom att sälja saker från sina verksamheter i Legotown.

– Man kan sälja sådant man inte behöver och tjäna legodollar som man sedan använder för att köpa saker, säger Ivan Hagman.

– Det här arbetssättet är mycket roligare än att sitta stilla i klassrummet för att lära sig saker, säger Lily Svensson.