1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Här ligger 1,8 kilo amfetamin

I ett bilbatteri hittade knarkhunden Gebby 1,8 kilo metaamfetamin. Nu har den 35-årige chauffören åtalats för grov narkotikasmuggling.
Karlshamn • Publicerad 12 januari 2007

Det var den 18 november som den 35-årige mannen kom med färjan från Litauen.

Han plockades in för kontroll av tulltjänstemännen. När narkotikahunden Gebby sattes i arbete markerade hon direkt.

Först markerade hon på en främre blinker och därefter på främre vänstra hjulhuset.

I motorutrymmet började Gebby att bita och tassmarkera på batteriet. När tullarna plockade bort locket visade det sig att batteriet innehöll fyra påsar med metaamfetamin, totalt cirka 1,8 kilo.

Nekar till knarket Den 35-årige litauern anhölls samma dag och häktades några dagar senare.

Vid de förhör som hållits med mannen har han uppgivit att en man bad honom att smuggla cigaretter till Sverige. Däremot förnekade han kännedom om att han visste att det var knark i bilen.

Mannen förklarade att han skulle få 1 000 litas, vilket motsvarar drygt 2 700 kronor för besväret att smuggla in 50 limpor cigaretter. Han sade sig vara utan arbete och pengar och därför nappade han på detta erbjudande. Tulltjänstemännen menade att det var svårt att få plats med cigaretterna i den bil mannen körde. Fast 35-åringen förklarade att det fanns kreativa människor som kunde få in mycket smuggelgods i en bil.

Grov smuggling Lasten med cigaretter skulle den 35-årige mannen leverera till en parkeringsplats vid riksväg 29. Den skulle finnas bredvid skylten där det står "Växjö 89".

Åklagaren har däremot valt att åtala honom för grov knarsmuggling. Nu ska 35-åringen inför rätta och han riskerar ett flera år långt fängelsestraff.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.