1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hans kudde kan lyfta Granefors

Företagaren Peter Svensson har hittat ett nytt sätt att använda sin bark på. Nu ger han sig in i vatten- och avloppsbranschen med ett system för att rena dagvattenbrunnar. Om det slår väl ut kan Graneforsverken fyllas med sömmerskor.
Karlshamn • Publicerad 6 oktober 2007

I 20 år har Peter Svensson arbetat med bark i olika former. Bland annat använder räddningstjänsten barken för att sanera upp gifter, som olja bensin eller tungmetaller, efter olyckor till lands eller till sjöss.

Furubarken har en unik förmåga att absorbera gifter utan att släppa ifrån sig den.

Fungerar som filter För omkring ett år sedan började Peter Svensson fundera på om det var möjligt att använda den i dagvattenbrunnar.

Han utvecklade en brunnskudde som är tillverkad av nedbrytbar plast, polypropylen och fylld med furubark.

- Brunnskudden fungerar som ett melittafilter i en dagvattenbrunn. Den sänks ned i brunnen och suger upp olja och tungmetaller. Efter ett halvår byts den ut, säger Peter Svensson.

Tanken med kudden är att den ska förhindra att föroreningarna rinner ned i dagvattensystemet och därefter ut i sjöar, bäckar och hav.

Peter Svensson ser brunnskudden som en lösning på problemet med förorenat dagvatten. Med den kan vattnet omhändertas lokalt. Kudden suger upp till fem gånger sin egen vikt

Stort intresse Nu har han varit på en stor vatten- och avloppsmässa i Göteborg och intresset för den nya brunnskudden var stort.

Oslo kommun kan komma att beställa den om utvärderingen slår väl ut. Norrmännen fick med sig kuddar för att testa dem i brunnarna i sin huvudstad. Dessutom har han lämnat offerter till 50 kommuner runt om i Sverige.

Den produkt som Peter Svensson tillverkar kostar omkring 500 kronor om den köps in i ett större antal exemplar.

Det ska jämföras med den teknik som används i dag i form av rostfritt metallrör med kemisk rening. Den kostar, enligt Peter Svensson, 4 000 kronor.

Syr och fyller med bark Tillverkningen av brunnskudden sker på Samhall i Karlshamn. Peter Svensson kör dit allt material och sömmerskor syr brunnskudden och fyller den med bark. Om hans företag Hoby Energi AB skulle få en större order innebär det att produktionen måste flyttas över till lokalerna i Granefors.

- Samhall har varit på plats och inspekterat lokalerna. Jag får ta hit sömmerskorna om allt slår väl ut, säger Peter Svensson.

Han vill kunna erbjuda kunderna en helhetslösning. Därför är tanken att han ska se till att brunnskuddarna byts och tas om hand. Peter Svensson skissar just nu på en hopfällbar kärra för att på ett ergonomiskt sätt kunna ta upp brunnslocken till dagvattenbrunnarna.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.