1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Han vill hjälpa unga företagare

Karlshamnsbon Roger Holmström är sedan i maj i år ny ordförande i Företagarna Region Syd och har själv varit egenföretagare i 25 år.
En av hans hjärte- frågor är att ge ung- domar chansen till jobb – bland annat genom att driva företag under schyssta förutsättningar.
Karlshamn • Publicerad 23 juli 2013
Att vara egenföretagare kan innebära att man får ge sig ut och arbeta när man minst anar det. När BLT träffade Roger Holmström hade han just lagat ett munstycke som hade gått sönder i tvätthallen.
Att vara egenföretagare kan innebära att man får ge sig ut och arbeta när man minst anar det. När BLT träffade Roger Holmström hade han just lagat ett munstycke som hade gått sönder i tvätthallen.Foto: Bo Åkesson

Roger Holmström är kanske mer känd som den förre ägaren till Statoilmacken vid Janneberg, som han drev i drygt 24 år. Därefter började det klia efter ett nytt projekt i hans företagsfingrar och Roger bestämde sig då för att starta företaget Ecowash i Blekinge.

– Jag hade sett sådana stationer i Tyskland och bestämde mig för att bygga en likadan här i Karlshamn. Det visade sig vara så roligt att jag byggde en till i Sörby.

Roger engagerade sig också flitigt i företagsorganisationen Företagarna, där han först blev kassör, sedan vice ordförande och nu till sist ordförande.

– Jag brinner för att unga företagare ska få rättvisa villkor och därmed kunna driva företag. Det måste dessutom finnas schyssta regler och förutsättningar för att kunna anställa personal.

Och att Roger Holmström brinner för företagsamhet går inte att ta miste på. Förutom att han sitter på två ordförandeposter är han även engagerad i en rad olika projekt med fokus på företagare och ungdomar i kommunen. Det blir därmed inte mycket tid över till fritid.

– Det är väl den enda nackdelen med att vara egenföretagare – att man ständigt har jour och aldrig riktigt kan stänga av jobbet.

Enligt Roger överväger förmånerna och han berättar engagerat om känslan av stolthet man som företagare känner av att driva ett företag som ger inkomster och förutsättningar för både en själv och sina medarbetare.

– Och sen får man ju lov att jobba så mycket man vill också, tillägger Roger och skrattar.

Han understryker även vidden av att anställa bra personal.

– En förutsättning för att lyckas som företagare är att ha bra personal och jag tror att alla människor har förutsättningarna att bli bra, bara de får chansen.

Det är just att ge chansen till ungdomar som driver Roger. Under Statoil-tiden såg han till att anställa ungdomar så att de fick arbetslivserfarenhet.

– Man måste skapa ett fungerande lärlingssystem där ungdomar ges chansen att få referenser och er- farenheter. I dag uppstår ett Moment 22, där ungdomar söker jobb men inte har några referenser.

Hur länge kommer du att fortsätta engagera dig i Företagarna?

– Så länge jag känner att jag har förtroende och kan påverka. Jag brinner verkligen för det här.

Fotnot: Företagarna är Sveriges största företagarorganisation och företräder cirka 75 000 företagare i hela landet.

Ålder: 58 år.

Bor: Karlshamn.

Familj: Hustrun Birgitta och två bonusbarn.

Hobby: Golf.

Äter helst: Kött.

Dricker helst: Öl.

Läser: Ekonomitidningar.

Tittar på: Nyheterna.

Motto: Som man behandlar andra blir man själv behandlad.

Ebba Thornéus
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.