1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Han startar miljövaruhus

Från oljebekämpning till att sälja solfångare, värmepumpar och pellets i stor skala. Peter Svensson har köpt gamla spöfabriken i Svängsta och planerar nu att starta ett miljövaruhus där.
Karlshamn • Publicerad 20 september 2006

Han har gjort sig känd som påhittig företagare och den som övertog Graneforsverken. I tjugo år har han varit verksam i miljöbranschen och då särskilt när det gäller ecobarken som används för oljebekämpning till havs.

Men nu satsar han på att skapa ett varuhus för miljövänliga grejor i Svängsta. Abu:s nedlagda lager, den före detta spöfabriken, stod tomt och var till salu.

- Perfekta lokaler för det jag tänkt mig. Ett nytt Ullared fast för solfångare, värmepumpar, pellets och sånt, förklarar Peter Svensson.

Nära hamnen Närmare tre miljoner kronor har han betalat för 5 000 kvadratmeter lokaler och 60 000 kvadratmeter tomt. Hit tänker han sig att transporterna kommer direkt från hamnen och lastar av. Inlastningsluckorna är i stort sett nya, det finns gott om lagerhyllor och det är egentligen bara kassorna som saknas för att det ska bli ett varuhus.

I många har har han byggt upp kontakter i Baltikum och det är där han tänker köpa in varorna i från.

- Det går att köpa solfångare där för kanske en tusenlapp mot det femdubbla här hemma.

Han tror på sin idé och att det finns en stor marknad för miljövänliga och billiga alternativ till traditionell uppvärmning av villor. I takt med att elen och oljan blivit dyrare har allt fler börjat se sig om efter andra lösningar. Kanske kan satsningen i Svängsta också ge lokala företagare jobb med installation och service.

- Svängsta ligger så rätt, det är ett enormt upptagningsområde. Lokalerna är i bra skick, här finns gott om plats och det är egentligen bara att köra i gång.

Behöver två-tre miljoner Och skulle det visa sig att han får lokalyta över så är det möjligt att andra företag hyr in sig. Han har redan diskussioner med stora byggkedjor som Byggmax.

Hur många personer behöver du anställa?

- Det kan jag inte säga i dag. Vi får se var allt landar.

Exakt när han drar i gång vet han inte. Det beror på om han lyckas sälja sin oljebekämpningsutrustning och därmed få loss de två-tre miljoner kronor han behöver. Förhoppningen är att Karlshamns kommun tillsammans med storföretagen i Karlshamn och Räddningsverket ska köpa utrustningen eftersom det i dag saknas ett bra skydd mot större oljeutsläpp längs Blekingekusten.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.