1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Han ska sköta ekonomin

Mats Svensson heter Karlshamns kommuns nya ekonomichef.
Den 45-årige Ronnebybon tillträder sitt jobb den 1 mars och får 40000 kronor i månadslön.
-Det ska bli spännande, berättar han för BLT.
Karlshamn • Publicerad 28 januari 2006

Det var när Karlshamns nuvarande ekonomichef Nils-Peter Magnusson rekryterades till jobbet som revisions- direktör i Region Skåne som kommunen fick börja söka en ny person som kunde ta hand om ekonomin.

15 till 20 personer sökte tjänsten och valet föll slutligen på Mats Svensson.

Fyra år

Han fick beskedet för några dagar sedan och i går blev det klart att han skulle få tjänsten, som är ett förordnande på fyra år.

-Mats har goda kvalifikationer rent fackmässigt för att hantera situationen, berättar Bengt Mattsson, kommundirektör i Karlshamns kommun.

- Han har en god erfarenhet från den kommunala världen och även den privata sidan. Sedan är Mats en kille med en stor potential med drivkraft, Mellan 1991 och 2000 var Mats Svensson anställd av Ronneby kommun. Han arbetade som fastighetskamrer och som ekonom inom skola och barnomsorg, fortsätter han.

Kommunala bolag

Det blev även lite arbete med de kommunala bolagen.

I mars 2000 anställdes han som ekonom inom barn- och ungdomsförvaltningen i Karlskrona kommun, men blev efter något år ställföreträdande ekonomichef i kommunen.

De senaste tre åren har Mats Svensson arbetat i den privata sektorn och närmare bestämt på bolaget SSAB Laminated Steel AB i Ronneby.

Haft det besvärligt

Vad känner du till om Karlshamns kommuns ekonomi?

-Jag vet att kommunen haft många besvärliga år bakom sig, men att de på senare år tagit krafttag och det verkar som det har vänt. Nu visar man relativt hyggliga siffror.

Hur ska en bra ekonomichef vara?

-Jag tror man ska definitivt kunna ekonomi och det är inget fel att ha varit med ett tag. Man ska vara tydlig och framför allt pedagogisk, eftersom man ska kunna förklara för många grupperingar, anställda, chefer och politiker.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.