1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

- Jag har försökt klara mig själv, men det finns gränser. Olle Annnervång, 87 år, är upprörd. Från den 1 april får han dricka kranvatten till den mat som hemtjänsten kör hem..
Karlshamn • Publicerad 6 april 2002

- Det är skamligt att de sparar in på oss gamla, och kranvatten kan jag inte dricka, det tål jag inte, säger Olle Annervång, som är lungsjuk och inte kan gå och handla själv.

Hans mage tål inte mjölk, men läkaren har ordinerat lättöl.

I höstas beslutade omsorgsnämnden att sluta med måltidsdrycken till den mat som hemtjänsten kör hem. Priset sänktes med en krona.

Struntar i prissänkning

Olle Annervång fick reda på förändringen först två dagar innan den trädde i kraft. Trots att beslutet togs redan i höstas. Och prissänkningen struntar han i.

- Vitsen med hemkörning är väl att få allt hemkört? De kunde höjt priset med en krona istället. Jag kan inte handla själv, utan blir helt slut bara jag tar mig från ett rum till ett annat här i lägenheten, säger han.

Anette Ericson, ekonom på omsorgsförvaltning, förnekar att den indragna måltidsdrycken skulle ge några extra kronor i kommunkassan.

Svårt hantera transporter

- Bakgrunden är att det är svårt att hantera transporterna av mjölken, säger Anette Ericson.

Hon tror att de flesta har någon form av dryck hemma till dygnets övriga måltider. Den som inte kan handla själv, kan få hjälp. Det blir då hemtjänsten som får sköta inköpen.

Har inga ursäkter

- Men jag beklagar att beslutet gick ut för sent. Där har jag inga ursäkter, alla som berördes skulle fått veta det innan jul, säger hon.

Jan Bremberg (s), ordförande i omsorgsnämnden har dock ett glädjande besked. Han vet att många har svårt att ta hem mjölk på egen hand. Därför hoppas han att de som vill ha mjölk ska få den hemskickad, till ett självkostnadspris, vilket innebär 3 kronor för en liten förpackning.

- Förslaget om att abonnera på måltidsdryck kommer att presenteras vid nästa sammanträde. Jag tror inte att övriga partier kommer att protestera mot detta.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.