Hamnen tjänar miljoner
Hamnen har framför allt stormen Gudrun att tacka för sitt goda resultat.
-Vi är väl en av de få som har tjänat på stormen, säger hamnens vd, Björn Nilsson.
Den ofrivilliga avverkningen av stormfälld skog har gjort att timmerexporten från södra Sverige har varit rekordstor och utskeppningen av virket har till stor del skett just från Karlshamn. Men även det stigande oljepriset har inneburit stora inkomster för hamnen. Tack vare sina stora lagringsmöjligheter har bolaget tjänat stora pengar på spekulationslagring av olja.
Björn Nilsson tror att 2005 års resultat kommer att hamna på 23-25 miljoner kronor.Det ska jämföras med förra årets resultat på knappt fem miljoner.
Varje år fastställer de kommunala bolagen och moderbolaget Stadsvapnet hur mycket varje bolag ska lämna i bidrag till sin ägare, Karlshamns kommun. I början av året var det sagt att hamnen skulle ge runt fyra miljoner kronor, men när vinsten nu blir så mycket större än väntat är det tänkbart att ägaren vill ha mer.
Behöver stärka soliditeten
-Jag har inga synpunkter på vad ägaren har för strategi, men det vore bra om en del av vinsten stannade i bolaget. Vi behöver stärka vår soliditet och även göra stora investeringar, säger Björn Nilsson.
Hur är det att driva ett bolag med en kommun som ägare?
-Jag tycker att Karlshamns kommun är en bra ägare, som verkligen har satsat på sin hamn. Man har en långsiktighet i sitt ägande, något man visade när man byggde ut här i Stilleryd. Hade man inte gjort det hade hamnen inte varit vad den är i dag.
Finns det några nackdelar jämfört med att vara privatägt?
-Att ni (media, red:s anm.) har rätt till insyn. Det kan ibland vara knepigt i förhållande till våra kunder.
2005 är visserligen ett exceptionellt år, men Björn Nilsson tror ändå att resultatkurvan för hamnbolaget fortsätter att peka upp de närmaste åren. De senaste tio åren har hamnen haft en volymtillväxt på 160 procent och Karlshamn är den hamn i Sverige som har ökat sin godsomsättning mest.
Den sjunde största hamnen
Karlshamns hamn är den sjunde största i landet, men Björn Nilsson tror att bolaget kommer att klättra uppåt på den listan.
Räknat bara under andra kvartalet i år låg Karlshamn på fjärde plats.
-Det visar vilken kapacitet vi egentligen har.
Hamnverksamhet är mycket konjunkturkänslig. Går det bra för hamnens kunder går det också bra för hamnen. Om en stor kund lägger ner eller flyttar sin verksamhet drabbar det hamnbolaget.
Medan de flesta av landets hamnar är specialiserade på en typ av gods - containertransporter, färjetrafik eller oljeprodukter - hanterar Karlshamn alla sorters gods.
Som en Ica-butik
-Vi är som en Ica-butik, vi har lite av varje.
Det är också Karlshamns hamns styrka, att bolaget inte står och faller med en eller ett par företag. I stället har man flera kunder inom helt olika sektorer: skogs- och oljebolag, rederier, Ikea, Aarhus Karlshamn.
-Södra är vår enskilt största kund och långsiktigt är det den viktigaste.
Färjetrafiken står fortfarande för en relativt liten del av den totala omsättningen, men är den del av hamnen som ökar snabbast.
De baltiska ländernas EU-medlemskap och snabba ekonomiska tillväxt förklarar den explosionsartade ökningen av färjetrafiken till länderna på andra sidan Östersjön.
För två år sedan stod det andra färjeläget i Stillerydshamnen färdigt. Men enligt Björn Nilsson är det tidsfråga innan man behöver ytterligare ett. I så fall ska det ligga mitt emellan de nuvarande.
-Det är tänkbart att vi söker tillstånd för det redan under 2006.