1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hälsotorget invigde med smak

Även Karlshamn har fått ett hälsotorg. I går var det invigning på Blekingesjukhuset. Med hälsosam mat och tal drog verksamheten i gång.
Karlshamn • Publicerad 9 september 2006

- Vi satsar på hälsotorget för hälsa är fortfarande en klassfråga. Blekinges kvinnor har högre ohälsa än män, så hälsotorget är en satsning i vårt förebyggande arbete, säger landstingsrådet Marie Sällström (s) till BLT.

Hälsotorget i Karlshamn är det fjärde i länet. Det finns sedan tidigare tre hälsotorg, två i Karlskrona (Kungsmarken och Lyckeby) och ett i Ronneby. I november öppnar ett i Olofström och Sölvesborg kommer därefter att få sitt hälsotorg. Där måste lokalfrågan lösas först, eftersom det är trångt i apotekets lokaler.

- Hälsotorget i Karlshamn är unikt i landet. Det är det första som är beläget i ett sjukhus, säger Stefan Carlsson, vd för Apoteket AB i Sverige.

Apoteket har satsat ungefär en miljon kronor på att bygga ut Hälsotorget och fräscha upp i det befintliga apotekslokalerna. För landstinget del kostar respektive hälsotorg cirka en halv miljon kronor berättade Marie Sällström.

- Blekinge har varit riktigt på hugget och det är det enda landstinget i Sverige som har denna satsning på hälsotorg som strategi. Vi satsar hårt på det här och har som mål att ha 100 hälsotorg i Sverige om tre år, säger Stefan Carlsson.

I nuläget finns det 45 hälstorg i landet. För Apotekets del är det också en fråga om att profilera sig gentemot konkurrenter. Redan nästa år kommer vanliga butiker att kunna sälja nikotinmedel och andra receptfria läkemedel kan följa på det.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.