1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Gott, gotti, gott, gott flyttar hem

Pappersfiguren av bröderna i Gott, gotti, gott, gott reklamen lämnar Karlshamn.
En enhällig jury har bestämt att den ska flyttas till Borrby. Till tvillingarnas gamla mack.
Pappersfiguren med enäggstvillingarna Torsten och Tore Jeppsson i naturlig storlek ska nu skänkas till Skåne och brödernas gamla mack.
Foto: Michael Stenqvist

Under flera år på 90-talet var bröderna Tore och Torsten Jeppsson reklamgubbar för Carlshamns mejeri och de flesta kände till ”Gott, gotti, gott, gott”. För ett år sedan fick Sjöfartsmuséet en pappersfigur i naturlig storlek med bröderna Jeppsson i gåva och givaren tyckte att de goa gubbarna skulle hälsa välkomna till muséet.

Men bröderna i kockkläder passade aldrig riktigt in bland sjöfarten och tillsammans med donatorn kom de överens om att hitta en lämpligare plats.

– Vi gick ut i sociala medier och när vi delade den i en grupp i Skåne tog det fart. Bara första dagen hade fler än 12 000 personer klickat på inlägget, berättar Michael Stenqvist på muséet.

Någon ville ha den i fönstret för att titta ut på grannarna och någon annan ville ha den som sällskap i vardagsrummet. De allra flesta ville dock ha bröderna i Borrby på Österlen där enäggstvillingarna drivit mack sedan 1950-talet.

Och precis så blir det. På kulturnatten bestämde juryn, bestående av personal på Sjöfartsmuséet, att bröderna hamnar hos Stefan Jeppsson, Torstens son. Han tog över macken efter sin far och driver den fortfarande. Framöver ska skylten placeras utanför macken.

De busiga och skojfriska bröderna upptäcktes på macken när en fotograf fick fel på bilen och de skojade med honom. Sedan kändisskapet blev de en turistattraktion i hembyn dit busslaster med turisterna kom för att träffa Torsten och Tore.

– Jag träffade dem när jag jobbade som fotograf på BLT på 90-talet och det räckte att jag vände mig om så dök den ena fram och sa, ”Hej, har du sett min bror” och direkt efter kom den andra och sa samma sak. De var busiga och hade humor, minns Michael Stenqvist.

Bröderna gick båda bort 2015.

Läs mer

Vård

Kritik: Journalförde inte samtal om magproblem – visade sig vara cancer

Vårdcentral i Blekinge får kritik av Ivo

Intervju

TV: Efter KHK:s degradering – ”vi ska snabbt ta oss tillbaka”

Tobias Larsson om beskedet, framtidsplanerna och säsongskorten

Byggnation

TV: Här rivs den gamla skolan

Se när grävmaskinen demolerar bygget

Näringsliv

Hon öppnar sin första restaurang

”En dröm som blivit sann”

Olycka

E22: Två bilar körde ihop vid avfart

SOS larmat vid 10.30-tiden

Coronavirus

Region Blekinge: Nya bekräftade fall av covid-19

Så många är bekräftat smittade i länet