1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

En liten svarthårig kille med kortbyxor och stenhammare, vid namn Goliat, lägger inom kort Europa under sina sandalklädda fötter.
I varje fall om man får tro Atle Andersen på Castell Media.
Han beskriver det som Goliats egna "Toure de Francé".
Karlshamn • Publicerad 23 september 2002

Goliat har visat sig vara ett eftertraktat byte för Europas stora filmproducenter.

- Helt otroligt, jag fattar det knappt. Vi har haft 27 möten och telefonen ringer hela tiden, säger en trött men lycklig Atle Andersen på telefon.

Han har under en hektisk mässa i Cardiff för animeringsbranschen sålt in idén om stenålderspojken till en rad med stora aktörer.

- Vi har fått fem konkreta erbjudanden från de stora produktionsbolagen i Frankrike, Belgien och Irland, säger Atle Andersen.

Stora pengar

Men det är en stor apparat som ska dras igång innan barnen kan få se figuren i tv. Och det mesta handlar om pengar.

- Det här projektet kostar kring 35 miljoner, så då delar man upp det på flera produktkonton, där någon ansvarar för själva filmen och andra för leksaker och tv-spel.

För det är i kringförsäljningen som de stora pengarna ligger.

- Vi ska ta kontakt med en ung kille i Karlshamn för att kolla möjligheterna att utveckla Goliat till spel. Men det handlar om stora kostnader där. Vi får se om det är möjligt.

Under vistelsen i Cardiff har även en stor utgivare av serietidningar visat intresse. Castell Media har sedan tidigare avtal med Egmont kring den tecknade serien i Norden, men nu har två olika företag fastnat för Goliat och vill lansera honom i övriga Europa.

- Vi har lyckats otroligt bra, med tanke på att det var 80 speciellt utvalda som visade upp sig på mässan med fruktansvärt bra bidrag. Nu har vi chansen att nå ut i hela världen, säger Atle Andersen.

Upplagt för succé

Allt började 2001 när Castell Media, dåvarande Filmfabriken, köpte rättigheterna till Goliat för två miljoner kronor. Sedan har det gått fort. I våras knöt man Chris Trengrove, upphovsmannen till "Byggare Bob", till sig, något som borgar för en kommande succé.

Nu står företagen på rad för att få utveckla Goliat i alla dess former.

- Vi är på väg till London för att träffa flera intresserade. Det är så jäkla bra det här, avslutar Atle Andersen.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.