1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Gödselstank kan ge böter

Stanken från fjäderkomposteringen var outhärdlig. Det kunde alla vittnen berätta om.
I går hölls rättegången mot gödseltillverkaren Lars Sjöbohm i Blekinge Tingsrätt.
Han stod åtalad för att utan tillstånd ha tillverkat gödsel av fjädrar och för att ha förpestat luften i omgivningen.
Karlshamn • Publicerad 30 april 2003

Under ett år drev Lars Sjöbohm sin fjäderkomposteringsanläggning i Skärpinge till länsstyrelsen i maj förra året satte stopp för verksamheten. Detta eftersom företaget Sjöbohms bioprodukter AB saknade det tillstånd som enligt miljöbalken krävs. Han åtalades för otillåten miljöverksamhet.

Lars Sjöbohm hävdade att han trott att han hade ett gällande tillstånd från länsstyrelsen.

Andra luktar också illa

Sedan tidigare hade han tillstånd för att tillverka gödsel av kycklingspillning och när han under våren övergick till att kompostera fjädrar utgick han från att det tillståndet gällde även för denna verksamhet.

Den andra åtalspunken gällde miljöbrott och handlade om lukten från verksamheten.

Miljöåklagare Ingvar Wennersten från Malmö frågade om Lars Sjöbohm kunde beskriva lukten från sin fjäderkompostering.

- Det är klart att det luktar illa - det är ju gödsel - med det gör det från Mörrums Bruk och från Sojan också, svarade Sjöbohm.

Liklukt i området

Han förklarade att han hade installerat ett speciellt filter som skulle ta bort lukten och att detta till att börja med fungerade bra.

Men snart blev det otillräckligt och trots att han lade ner mycket arbete på att få det att fungera spred sig den obehagliga lukten.

Samtliga av de många grannar som vittnade och myndighetspersoner samt Sjöbohms egen affärspartner - som var kallade till rättegången berättade om den fruktansvärda stank som spreds från fjädrarna.

Någon beskrev det som liklukt.

- Det var en fruktansvärd lukt. Vi kunde inte sitta ute, inte vädra och tvätt som hade hängts ut fick tvättas om. Under sommaren invaderades byn av flugor, berättade en granne.

Att verksamheten luktade illa var alla överens om.

Det stod också klart att Lars Sjöbohm hade drivit fjäderkomposteringen utan gällande tillstånd från länsstyrelsen.

Egen skyldighet

Frågan var om han hade vetat om att han borde sökt tillstånd och om han hade gjort tillräckligt för att informera sig om reglerna.

För åklagaren var den saken enkel: Det är den som driver en verksamhet är skyldig att informera sig om vilka tillstånd som krävs.

Han ansåg också att vittnesförhören med bland annat tjänstemän från länsstyrelsen hade visat att Lars Sjöbohm visste om att han borde ha sökt tillstånd, detta åtminstone sedan början av 2002.

Yrkade på böter

- Både miljöbrottet och den otillåtna miljöverksamheten har varit uppsåtlig, hävdade Ingvar Wennersten.

Han yrkade därför på att Lars Sjöbohm skulle dömas till villkorlig dom och ett kraftigt bötesstraff.

Lars Sjöbohms försvarare, advokat Gunnar Örn, menade att länsstyrelsen inte hade lämnat klara besked om att det behövdes ett nytt tillstånd.

Dessutom påpekade han att Lars Sjöbohm redan har betalat en miljösanktionsavgift på 150 000 kronor för att ha drivit verksamheten utan tillstånd.

- Det är en sanktion som jag tycker är fullt tillräcklig, sa Gunnar Örn.

maria.wogensen@blt.se

0454-30 60 02

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.