1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Gabriels hund dog efter att ha badat i Sternö stenbrott

En halvtimme efter att Gabriel Ståhl hade varit och badat med sin hund Banjo i Sternö stenbrott avled hunden. Troligtvis har Banjo fått i sig giftalger.
– Fram tills nu har det varit ett jättebra ställe att bada på, säger Gabriel Ståhl.
Karlshamn • Publicerad 27 juli 2013
Banjos kompis. Gabriel Ståhls katt Mao var från början hundrädd, men blev god kompis med Banjo. När Gabriel tidigare tittade på film låg Banjo och Mao på varsin sida av Gabriels axel.
Banjos kompis. Gabriel Ståhls katt Mao var från början hundrädd, men blev god kompis med Banjo. När Gabriel tidigare tittade på film låg Banjo och Mao på varsin sida av Gabriels axel.Foto: Bo Åkesson
En halvtimme efter att Gabriel Ståhl hade varit och badat med sin hund Banjo i Sternö stenbrott avled hunden
En halvtimme efter att Gabriel Ståhl hade varit och badat med sin hund Banjo i Sternö stenbrott avled hundenFoto: 
Stenbrottet. Det var här i Sternö stenbrott som Gabriel var och badade med en kompis, Banjo och en annan kompis hund. När Banjo avled hade han precis lärt sig att tycka om vatten.
Stenbrottet. Det var här i Sternö stenbrott som Gabriel var och badade med en kompis, Banjo och en annan kompis hund. När Banjo avled hade han precis lärt sig att tycka om vatten.Foto: Bo Åkesson

Det var i tisdags eftermiddags som Gabriel var vid stenbrottet tillsammans med en kompis, Banjo och en annan väns hund. Hundarna sprang på land och busade och studsade och innan hundarna badade kollade Gabriel vattnet ordentligt.

– Det såg ut som vanligt, lite halvgrumligt som sjövatten ser ut, säger han.

Efter ett par timmars badade åkte Gabriel och Banjo hem till lägenheten i Karlshamn. Det dröjde inte många minuter innan Banjo snörvlade och fick problem att gå. Hunden började också dregla och kräkas.

– Jag tänkte "vad är det som händer" och försökte komma på en lösning, berättar Gabriel.

Han satte sig vid datorn och sökte efter svar på internet.

– Jag misstänkte alger och när jag googlade det stämde allting in.

Gabriel ringde till veterinären och blev rådd till att duscha hunden. Det var där, i duschen, som Banjos liv tog slut.

– Han dog på 30 minuter. Allt gick så fruktansvärt snabbt.

Det har nu gått några dagar sedan Banjo dog. Banjo, som var en lancashire heeler, blev cirka två år och fyra månader.

– Han var en pigg hund. Banjo var energisk så det räckte och blev över. Men han var lugn också. När vi kollade på film låg han tryckt mot min axel. När jag borstade tänderna kom han och buffade med nosen på mitt ben. Nu är det tomt. Han var en del av mig, en familjemedlem, säger Gabriel.

Gabriel har badat i stenbrottet i Sternö i många år och fram tills nu har han tyckt att det har varit ett bra ställe att bada hundar på. Den andra hunden som var med och badade i stenbrottet har inte visat några tecken på att den skulle må dåligt efter simturen.

– Den är större så det hade huvudet högre över vattenytan än vad Banjo hade. Han var en liten hund och svalde en del vatten eftersom han hade huvudet nära ytan.

Kan du tänka dig att skaffa en hund igen?

– Jag har haft djur i 25 år. Det lär bli en till hund, men jag ska vänta lite. Jag vill ha tillbaka suget och energin, säger Gabriel.

Towe Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.