1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Full fart på Kyrkskolan

Skolgården är full av barn som sjunger, hoppar och dansar. Tre musiker bidrar med levande musik och barnen stortrivs, trots det kalla vädret.
Karlshamn • Publicerad 27 september 2002

ASARUM

Kyrkskolan i Asarum har valt att satsa ordentligt på "Vägra sitta still"-kampanjen under veckan.

En undersökning från Karolinska sjukhuset visar att var fjärde barn lider av övervikt. Andelen barn med benskörhet ökar dramatiskt och allt yngre drabbas av åldersdiabetes, en sjukdom som är direkt relaterad till kost och motion.

Förklarningen ligger i att barn inte rör på sig längre. I stället för att röra på sig sitter de framför datorn eller tittar på tv.

- Föräldrarna är så stressade i dag. Det är bekvämt att låta barnen sitta framför tv:n i stället för hitta på saker tillsammans, säger Anna Hansson.

Hon är förskolelärare på Kyrkskolan och deltar i veckans aktiviteter.

- Det räcker med tio hopp om dagen för att hålla i gång barnen, säger hon.

"Klappa händerna, stampa fötterna och ropa heeej".

Barnen lever sig in i rörelserna och tar i ordentligt i sångerna. Det är svårt att tro på larmrapporterna om slöa ungar när Kyrkskolans sex- till åttaåringar studsar runt på skolgården.

Men undersökningen från Karolinska sjukhuset, där 26 procent av de undersökta barnen var överviktiga och 3 procent feta, talar sitt eget språk.

Bakom kampanjen "vägra sitta still" ligger Svenska gymnastikförbundet. Under några år har de försökt få barn att röra sig mera.

Läkare varnar nämligen för en tickande hälsobomb om inte dagens barn och ungdomar börjar röra på sig mera. Ansvaret ligger på både föräldrar, skola och politiker. Många aspekter spelar in när det kommer till valet av livsstil.

- Vi försöker så gott det går att aktivera barnen med gymnastik och utflykter, säger Anna Hansson på Kyrkskolan.

Men det skiftar mycket från skola till skola hur mycket engagemang och tid som läggs på barnens fysiska aktiviteter.

Sveriges utbildningsminister, Thomas Östros, skrev i en debattartikel i början av augusti:

- Alla elever bör få röra på sig minst 30 min per dag och det bör vara skolans ansvar att hitta former för att under hela den samlade skoldagen kunna erbjuda detta.

Några som trivs med att få stuffa loss är Isabelle Johansson och Louise Håkansson som är elever på Kyrkskolan.

- Det här är jättekul. Vi har lekt mycket hela veckan, säger Isabelle Johansson.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.