1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fortsatta avgifter för familjedaghem

Det blir inte gratis familjedaghem för fyra- och femåringar i Karlshamn. De borgerliga ledamöterna i nämnden för barn ungdom och skola hade krävt att samma villkor skulle gälla för familjedaghem som för förskolan.
Men de blev nedröstade av vänstern.
Karlshamn • Publicerad 17 maj 2003

När det gäller den ideologiskt laddade frågan om familjedaghem kontra förskola, får socialdemokraterna inte stöd av sina båda koalitionspartier, folkpartiet och kristdemokraterna. I stället var det de gamla blockgränserna som gällde vid bus-nämndens senaste sammanträde, när socialdemokraterna med knappast möjliga majoritet fick sin vilja igenom - det blir inte gratis för de familjer som utnyttjar familjedaghem i stället för förskola.

Bus-nämndens ordförande Per-Ola Mattsson (s) anser inte att det finns utrymme för sänkta familjedaghemsavgifter nu när nämnden står inför stora besparingar. Kommunen får statsbidrag för att ha en avgiftsfri kommunal förskola för fyra- och femåringarna men detta får man inte för familjedaghemmen.

Men Per-Ola Mattsson medger att det också är en ideologisk fråga: socialdemokraterna vill gynna förskolan.

- Förskolan är en pedagogiskt skolform, det är därför den är avgiftsbefriad, säger han.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.