1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Förre fondchefens fängelsestraff står fast

Högsta domstolen, HD, avvisar överklagan från Sparbankens förre fondchef i Karlshamn. Därmed står hovrättens dom på åtta månaders fängelse fast.
Karlshamn • Publicerad 11 oktober 2007

Den 51-årige mannen dömdes i mitten på juni för grovt bokföringsbrott och skattebrott. Han fick även tre års näringsförbud.

Fick mildare dom Hovrätten mildrade ändå det straff Blekinge tingsrätt dömt honom till. I december 2005 fick han tio månaders fängelse och fem års näringsförbud.

Sparbankens förre fondchef har via bolaget Rikroped AB ägnat sig åt att köpa obebyggda fastigheter och bebygga dem. Detta mål handlar om två fritidshus som han började bygga i västra Blekinge 2001. I bolagets bokföring användes sju falska fakturor på 590 000 kronor.

Togs med i bokföringen 51-åringen tog in dessa i bokföringen trots att de tidigare ställts på honom personligen.

Dessutom fanns ytterligare 14 fakturor som var vilseledande i bokföringen. Hovrätten tog i sin dom inte hänsyn till att mannen sagt att det skedde av misstag. Men förre fondchefen valde att driva målet vidare till HD, som avvisat det.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.