1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fluginvasion i Hätteboda

De boende i Hätteboda mellan Åryd och Märserum har inte kunnat sova på flera nätter. Objudna gäster har tagit sig in i hus och lägenheter och håller dem vakna. De går inte att bli av med heller.
- De bits och tar sig in överallt, det är rena rama Hitchcockfilmen, säger Gullvig Nilsson-Stark.
Karlshamn • Publicerad 9 oktober 2001

En gödselhög på en närliggande åker är orsaken till att husen tvärs över vägen har blivit invaderade av flugor. Högen som enligt de boende har legat på åkern i ungefär fem veckor lockar till sig flugor som lägger ägg i spillningen. När det sedan börjar bli lite kallt och regnigt inrättar sig flugorna i de varma och torra bostäderna i stället.

- Det är meningslöst att ens försöka bli av dem, säger Gunnar Nilsson, 82 år.

Biten i foten

Gunnar Nilsson berättar att han har blivit biten i fötterna. Han försökte slå lite sprit på strumpan för att de skulle hålla sig borta men det hjälpte inte och nu har betten utvecklats till sår.

- Jag har inte sovit på två nätter, säger Gunnar Nilsson.

Flugorna började dyka upp i samband med att gödselhögen placerades på åkern och enligt de boende har antalet flugor ökat till det outhärdliga under de sista två veckorna.

Emma Burrows har två barn på fem och sex år. Hon är oroad.

- Barnen är trötta för att de inte kan sova på nätterna, berättar hon.

Hon har satt upp flugfångare över hela huset men det är inte tillräckligt.

- De tar sig in överallt, i klädskåp, vitrinskåp till och med i kylskåpet, säger Emma Burrows.

Enligt Jordbruksverket finns det inga övergripande regler för hur lång tid gödsel får stå på en åker innan det måste plöjas ner i jorden. Det är upp till kommunens miljökontor eller varje enskild lantbrukare att bestämma.

Ragnar Wideberg som är hälsoskyddsinspektör i Karlshamns kommun känner inte till några regler för hur länge gödselstackar får stå på en åker i Karlshamns kommun.

- Men om vi får in en anmälan så åker jag och djurskyddsinspektören ut och bedömer situationen på plats. Det kan vara så att högen måste täckas över eller åtgärdas på annat sätt, säger Ragnar Wideberg.

Pernilla Clemendtson som är ekologisk lantbrukare i Märserum och ägare till både åker och gödselstack beklagar det inträffade.

Mild höst

- Jag fick reda på det här i söndags och i dag har jag varit i kontakt med både kollegor och kommunen för att försöka ta reda på hur problemet ska lösas.

Pernilla Clemendtson har aldrig varit med om något liknande tidigare.

- Det är den milda hösten som gör att flugäggen hinner kläckas, hade vi haft några frostnätter hade detta aldrig hänt.

Enligt Pernilla Clemendtson så har den regniga hösten gjort det omöjligt att plöja ner gödsel i jorden.

- Redan när jag lade ut gödselstacken den 16 september var det för blött i jorden, sedan har det ju regnat resten av månaden också, säger Pernilla Clemendtson.

Eftersom Pernilla Clemendtson är ekologisk odlare måste problemet åtgärdas på rätt sätt.

- Jag ska försöka kalka gödselhögen nu, då kommer inte resten av äggen att kläckas, säger Pernilla Clemendtson.

Under måndagseftermiddagen beprutade Anticimex Gunnar Nilssons lägenhet med bekämpningsmedlet Pyremex för att bli av med flugorna. Efter 24 timmar kan grannen Gullvig Nilsson-Stark gå in och dammsuga upp flygfäna.

Besegrade. För den här gången.

Åsa Meierkord
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.