1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fler frågor än svar i debatt om välfärd

Mer frivilliga krafter, högre pensionsålder och samarbete mellan fack och arbetsgivare. Så kan vi klara framtidens välfärd om man ska tro deltagarna i gårdagens debatt i Karlshamn.
Karlshamn • Publicerad 22 april 2005

Vänsterpartiet i Blekinge bjöd in till debatt om vart välfärdssamhället är på väg. I panelen satt Karlshamns omsorgschef Christel Jönsson, debattören Åke Andersson, Carina Centrén från Svenskt Näringsliv, landstingets planeringschef Anders Hansell, forskaren Ylva Hellström, vänsterpartiets distriktsordförande Jennie Johansson och Rolf Persson från LO. Publiken var fåtalig vilket gjorde Angelique Loumakis besviken:

-Det är ju bara att se här. Var är alla som intresserar sig för äldrefrågor? Var är politikerna i omsorgsnämnden och alla andra som borde varit här? undrade hon.

Privata alternativ

Men en orubbligt optimistisk Christel Jönsson menade att det är dags att börja se äldre som en tillgång och inte som en börda. Att vi borde lära oss av andra kulturer som håller äldre människors erfarenhet högt.

En del av debatten ägnades åt frågan om att släppa in privata alternativ i vård och omsorg. Anders Hansell hade sin åsikt klar:

-Det finns inga vinster för anställda i landstinget att gå över i privat regi. Min bedömning är att hälso- och sjukvården är den verksamhet som är minst lämplig för privat konkurrens.

Fler frivilliga

Däremot ansåg Hansell att man bör släppa in frivilligorganisationerna i vården för att ge det som personalen inte hinner: en pratstund, sociala aktiviteter och stimulans.

Ylva Hellström undrade om framtidens arbetskraft kommer att räcka till för att klara vård och omsorg om äldre och sjuka. Det fick debattledaren Peter Enckell att fråga om det är dags att höja pensionsåldern.

-Absolut inte, sänk i stället, svarade Åke Andersson och menade att det finns pengar och resurser att ta av.

Fler kvällar

Miljöpartiets Claes Jansson fanns på plats och han välkomnade initiativet att bjuda in till bred debatt över politiska och andra gränser. Och vänsterpartiet lovade att återkomma med fler öppna debattkvällar om angelägna ämnen.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.