1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fisket på Dragsö är gratis för alla

Det går inte att ta betalt för fiskekort i Eriksberg. Under sommaren kan alla svenska medborgare fiska fritt från den inhägnade delen av Dragsö.
Det slår länsstyrelsen fast.
Karlshamn • Publicerad 2 april 2005

Det var miljöförbundet i västra Blekinge som vände sig till länsstyrelsen för att reda ut vilka regler som gällde för fisket på Eriksberg. BLT skrev om detta i mitten av februari. Miljöinspektör Håkan Lindqvist hävdade att Eriksberg tog betalt för fiskekort, men förvaltare Per-Arne Olsson förklarade att det man tog betalt för var en upplevelse. Fisken som togs slängdes i igen

-Men det är ändrat på deras hemsida. De har tagit bort att det kostar 875 kronor att fiska efter detta beslutet, säger Håkan Lindqvist.

Principen är viktig

Han poängterar att det inte går att ta betalt för att fiska i Östersjön. Håkan Lindqvist är nöjd med att länsstyrelsen klarlagt vad som gäller för fisket i Eriksberg.

-Det är en ganska principiellt viktigt fråga. Det är inte aktuellt att sälja fiskekort i Östersjön.

Begränsar för skydd

Däremot finns det andra föreskrifter för naturreservatet som begränsar allmänhetens möjlighet att röra sig i inom området Eriksberg.

Detta för att skydda naturen. Därmed är det svårt att ta sig fram till vattnet för den som vill fiska.

-Dragsö ska vara öppen. Då har man rätt att fiska i Maraviken.

Fisket är fritt på Dragsö för svenska medborgare under perioden 15 juni till 15 augusti.

-Eriksberg och Skogssällskapet har rätt att ta ut en avgift för besökare. I skötselplanen, som är fastställd av länsstyrelsen står det att avgiften ska vara skälig.

-Den ska täcka avgifter för guider, säger Håkan Lindqvist.

Däremot är det inte möjligt för allmänheten att att medföra båt. Inom den inhägnade delen av naturreservatet gäller detta förbudet, men markägare kan undantas. Och det innnebär att Eriksberg kan hyra ut båt för fiske

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.