Filmning leder till unikt åtal
– Om någon filmar eller fotograferar i smyg där situationen är extra kränkande, så har man har ansett att det behövs ett starkare skydd, konstaterar assistentåklagare Anna Johansson.
Hon har lämnat in den första stämningsansökan om kränkande fotografering i Blekinge. Detta blev efter riksdagsbeslut formellt ett brott i maj 2013, men rör exempelvis inte journalistiskt nyhetsarbete.
Det omfattar inte fotografering på stan, badstrand och liknande?
– Nej, då skulle man nog landa i ett ofredande. Lagparagrafen talar om situationer inomhus – i bostad, toalett, omklädningsrum eller liknande utrymme, där man har rätt till en privat sfär.
Spelar det någon roll vilken typ av foto – naken eller påklädd?
– Nej, det är oavsett. Sedan finns inte så många fall prövade än. Det finns inga avgöranden i Högsta domstolen. Så vi får väl helt enkelt se utgången, säger Anna Johansson.
I det aktuella fallet har gärningspersonen, en 28–årig man, trots allt erkänt att han i somras riktade sin mobiltelefon så att han kunde filma in genom grannfönstret.
Där hade en kvinna precis kommit ut ur duschen. Hon hade upplevt något liknande tidigare, och nu vågade hon inte sova i lägenheten. Kvinnan var dessutom orolig för att bilder lagts ut på internet och det är framför allt därför som hon vill ha 10 000 kronor i skadestånd för kränkning.
Mannen säger i förhör att han inte riktigt kan förklara den "dumma impulsgrejen", men bedyrar också att ingen filmsnutt sparats. Polisen har inte heller hittat något liknande i hans telefon.
– Fast det är själva filmningsagerandet som är grejen. Spridande kan dock absolut förvärra påföljden, säger Anna Johansson.
I straffskalan finns ett spektra från böter upp till fängelse i två år.
– Men jag har inte bestämt än vad jag ska yrka på för påföljd.
Varberg, juli 2013.
En kvinna duschar med sin femårige son på en campingplats och upptäcker att de filmas i smyg. En 56–årig man döms till dagsböter och skadestånd på 7 000 kronor.
Umeå, oktober 2013.
Två unga kvinnor fotograferas när de sitter i väntrummet på ungdomsmottagningen. Bilderna läggs ut på Instagram. En 20–årig kvinna åtalas, men frias. Domstolen menar att väntrummet inte är en sådan plats som omfattas av lagen.
Malmö, oktober 2013.
En tioårig flicka som är ensam i ett omklädningsrum på Bellevuestadion upptäcker att en man fotograferar henne. Hennes föräldrar ingriper och en 40–åring erkänner och åtalas.
Lycksele, januari 2014.
En kvinna övernattar hos en man efter en födelsedagsfest. Senare får hon veta att flera personer fått en bild av när hon klär på sig. En 23–årig man döms till dagsböter. Han får också betala 7 000 kronor i skadestånd.