1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fest i hela byn när Per fyller år

Elfte maj är Mörrums egen nationaldag. Byn blir en folkfest med gemenskap och stolthet. Men det är också en dag när flera invånare fyller år. En av dem är Per Stenfelt.
– Varje år säger jag att de inte ska ha något besvär för min skull. Men det är ändå fest i hela byn, skrattar han.
Karlshamn • Publicerad 10 maj 2014
Bästa platsen. Per Stenfelt har levt nästan hela sitt liv i Mörrum och är en av 20?talet invånare som fyller år på Mörrums nationaldag. En dag som betyder att flaggan är i topp, folkfest och gemenskap där mycket kretsar kring ån. En å som också är en av Per Stenfelts favoritplatser.
Bästa platsen. Per Stenfelt har levt nästan hela sitt liv i Mörrum och är en av 20?talet invånare som fyller år på Mörrums nationaldag. En dag som betyder att flaggan är i topp, folkfest och gemenskap där mycket kretsar kring ån. En å som också är en av Per Stenfelts favoritplatser.Foto: Lena Ehring

Per Stenfelts mamma Ingrid (född 1941), mormor Karin (1911) och mormors mamma Emma (1882) är alla födda den 13 maj. Men för snart 44 år sedan gick något fel.

–  Jag föddes två dagar för tidigt och hade dessutom fel kön, säger Per Stenfelt och skrattar när BLT träffar ­honom i villan i Mörrum ­före födelsedagen.

Det blev fel, men ändå så rätt. Varje födelsedag hela livet har det flaggats för ­honom i byn och dessutom hålls ett stort kalas. Han är nämligen född på Mörrums nationaldag den elfte maj.

–  När jag var liten fanns det faktiskt kompisar som trodde att det var mig de ­firade, berättar han.

Numera tycker han det är lite småkul, men som ung var det mest jobbigt.

–  Då kom det alltid gäster för att fira mig, men jag ­ville ju allra helst ut på byn så de störde. Det brukade ­lösa sig så att vi fick fira mig hemma först och sedan fick jag ge mig ut, säger Per Stenfelt och fortsätter:

–  Mest minns jag ärtrören och stinkbomberna. Året ­efter växte det alltid ärt­växter överallt i byn och det luktade alltid stinkbomber i matsalen i skolan. Men allt sånt är borta nu.

Han upplever elfte maj som större och viktigare förr än vad det är nu, men att dagen finns och är viktig är Per Stenfelt övertygad om. Notdragningen då män i hembygdskläder fiskar lax med not är fortfarande speciellt som lockar många. Det är en folkfest som ger en gemenskap i byn.

–  Mörrum visar upp sig under den tid på året när det är som finast. Det är ­speciellt för ungarna att gå runt där med sparade pengar och handla och kanske får de också något extra från mor– och farföräldrarna. Det hör till och ger gemenskap, så har det alltid varit även om antalet marknadsknallar minskat.

–  Som Mörrumsbo är det självklart att fira elfte maj. Det är tradition även om det inte går att köpa ärtrör och stinkbomber längre. Gräddbullar och Foppatofflor är nog det som går mest numera och plastiga leksaker lockar barnen. Själv brukar jag köpa kryddor, kanske någon rolig tröja med hårdrockare på och så köper vi lotter av föreningarna i byn.

–  Ibland vinner man en laxbit och blir glad, ibland blir det en bit ål, men då blir jag inte lika glad.

Viktoria Nimlin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.