1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Omsorgsnämnden har skött Gustavsborgsärendet bra.
Det konstaterar länsstyrelsen som granskat utredningen.
Men meddelar samtidigt att man ska göra en tillsyn på äldreboendet nästa år.
Karlshamn • Publicerad 16 november 2005

Det har nu gått nästan två månader sedan omsorgschefen Christel Jönsson fick in en anmälan om missförhållanden på äldreboendet Gustavsborg. Hon beslutade omedelbart att stänga av nio vårdare vid boendet och inledde samtidigt en utredning om anklagelserna.

Tillsynsmyndigheten är nöjd

Nu har länsstyrelsen granskat utredningen och de åtgärder som omsorgsnämnden vidtagit. Och så här långt är tillsynsmyndigheten nöjd.

-Nämnden har vidtagit åtgärder för att trygga de enskilda vårdtagarnas omvårdnad och säkerhet, säger Ann Christine Petersson, socialdirektör på länsstyrelsen.

Omsorgsnämnden får beröm för att man, så som lagen kräver, har handlat snabbt för att åtgärda de akuta missförhållanden som framkommit.

Vill följa utredningen

-Men i utredningen har det också framkommit sådant som gör att vi vill följa den fortsatta utredningen och under nästa år kommer vi också att göra en verksamhetstillsyn på Gustavsborg.

Omsorgsnämnden har själv slagit fast att det finns saker på Gustavsborg som behöver utredas ytterligare. Det handlar om saker som ledarskap, bemanning, arbetskultur och motsättningar mellan dag- och nattpersonal. Och den utredningen kommer länsstyrelsen att ta del av och inkludera i sin tillsyn.

Intervjuar personal

Hur går en verksamhetstillsyn till?

-Vi går igenom verksamheten totalt. Vi tittar på rutiner och intervjuar personal, vårdtagare och anhöriga.

Länsstyrelsen har tidigare gjort en tillsyn vid Gustavsborg men den gången gällde det klagomål från anhöriga till en vårdtagare.

-Det gällde ett enskilt ärende och då såg vi ingenting som gjorde att vi fann anledning att gå vidare med en verksamhetstillsyn.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.