1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fängelse för narkotikasmugglare

En 35-årig man får fem år och tre månaders fängelse för grov narkotikasmuggling. Han utvisas dessutom i tio år. Tingsrätten trodde inte på hans berättelse om cigarettsmuggling.
Karlshamn • Publicerad 26 januari 2007

När den 35-årige litauern körde av färjan i Stillerydshamnen i november i fjol togs han av tullen. Knarkhunden Gebby kände lukten av narkotika och i ett lönnfack i ett bilbatteri fann tulltjänstemännen 1,8 kilo amfetamin.

35-åringen har sagt att han hade fått uppdraget att smuggla cigaretter av en person i Litauen. Åklagaren däremot väckte åtal för grov narkotikasmuggling.

Svåra omständigheter Tingsrätten konstaterar dock att åklagaren inte kunnat motbevisa 35-åringens berättelse om vad som föregått resan till Sverige. Det fanns inte heller några fingeravtryck från mannen vare sig på narkotikapartiet eller bilbatteriet. Därför är det inte styrkt att 35-åringen haft ett direkt uppsåt att smuggla.

I stället pekar tingsrätten på några besvärande omständigheter för mannen:

Han var inte med när smuggelgodset stoppades in i bilen.

Ersättningen på 300 euro var väl tilltagen för att smuggla in lite cigaretter.

Arrangemanget med kurir, hyrbil och mottagare av godset i Sverige är märkliga om det bara rör sig om cigaretter.

Grov knarksmuggling Allt detta är omständigheter som borde fått 35-åringen att närmare undersöka vad han skulle smuggla in. Men någon sådan undersökning gjorde han inte. Domstolen säger att mannen med stor sannolikhet borde han insett att det var narkotika han smugglade.

Det är därför som rätten ändå pekar på att den 35-årige mannen är ansvarig för ett uppsåtligt smugglingsbrott. Han döms på grund av detta för grov narkotikasmuggling.

Åklagaren hade yrkat på livstids eller 25 års utvisning, men tingsrätten nöjer sig med tio år.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.