1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Facket stöder Marita

- Min uppfattning är att hon bör ha en heltid. Men det är en sak vad hjärtat säger och en annan vad lagen säger. Det säger Peter Hammarin, ombudsman på Kommunal Blekinge, apropå Marita Brembergs känsla av att ha blivit lurad.
Karlshamn • Publicerad 8 september 2006

Han tycker det verkar som om arbetsgivaren, Karlshamns kommun, medvetet försatt henne i denna situation. För det var på 1 095:e dagen, efter tre års arbete, som hon som vikarie har rätt till en tillsvidareanställning. Detta inom en femårsperiod.

Peter Hammarin har erfarenhet av att medlemmar inom Kommunal har blivit lurade på jobb. Sedan 2003, då den nya lagen kom, finns det exempel på hur kommuner försökt smyga undan sitt ansvar.

Fult sätt - Det händer att man blåser medlemmar och det känns inte bra. Om arbetsgivaren medvetet sätter Marita i en lägre sysselsättningsgrad är det för djävligt. Det är ett oerhört fult sätt att hantera lagen, säger Peter Hammarin.

Frågan om vikariers rätt till anställning är komplex och kan vara besvärlig att hantera. Den person som vikarierar för en fast anställd har också rätt till denna tjänsten efter att ha uppnått den magiska 1 095:e dagen.

Kommuner struntar i lagen - Vem ska då flytta på sig? Så är lagen skriven, men kommunerna struntar i det och flyttar vikarien. Men vikarien kan ha längre sammanlagd anställningstid än den person som han eller hon vikarierar för, säger Peter Hammarin.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.