1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Få mc-förare kom till avrostning

Endast ett tiotal motorcyklister dök upp när Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation arrangerade avrostning i Karlshamn i helgen.
- Bedrövligt, det borde vara många fler och jag tror helt enkelt att många inte vågar komma hit, säger Bertil Liljedahl som tillsammans med mc-klubben Oilriders stod beredda att ta hand om förarna..
Karlshamn • Publicerad 12 maj 2003

I Blekinge finns 1 400 medlemmar i motorcyklisternas organisation SMC. Många fler kör motorcykel och i år hade man satsat på att också välkomna förare av så kallade EU-mopeder.

Men liksom i Karlskrona i slutet av april var det bara ett fåtal mc-förare som nappade på erbjudandet att komma och öva inför åksäsongen.

- Här har man chansen att öva upp sina personliga färdigheter men tyvärr tror jag att många är rädda att göra bort sig, säger Bertil Liljedahl.

Olika stationer

Arrangörerna hade förberett olika stationer med olika uppgifter. Säkerhetskontroll av motorcykeln, manöverträning, broms- och balansövningar samt hur man ska göra på en olycksplats.

- Det är oerhört viktigt att veta vad man ska göra på en olycksplats. Det speciella med mc-olyckor är ju till exempel att man inte ska greja med förarens hjälm i onödan, det kan ge värre skador på rygg och nacke. En annan sak är att ta reda på om det finns någon passagerare, det har hänt olyckor där man helt enkelt missat att det ligger en skadad passagerare längre bort, berättar Bertil Liljedahl.

Mc-organisationerna jobbar för att få försäkringsbolagen att gå med på en sänkning av självrisken för förare som kan visa det gått "avrostningskurs" varje år.

Ny chans

- Till skillnad från bilarna som ju hela tiden utvecklas vad gäller säkerhet så måste säkerheten för mc-förare byggas in i huvudet genom att vi hela tiden tränar och handlar rätt, säger Bertil Liljedahl.

Nu hoppas han och övriga instruktörer att länets motorcyklister ska ta chansen och komma till Sölvesborg där man - juni håller ännu en avrostningsdag.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.