1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Extrastämma i Castell Media

Castell Medias styrelseordförande och vd, Torbjörn Jörgensen, kommer att kalla till en extra bolagsstämma. Detta för att kunna bilda ny styrelse i bolaget som just nu inte är behörig att fatta beslut.
- Jag blev förvånad att vi fick information från BLT om att två styrelsemedlemmar hoppat av, säger han.
Karlshamn • Publicerad 22 juni 2004

Det var i fredagens tidning som vi kunde berätta att det tidigare lokalt ägda bolaget Castell Media inte längre hade en fullständig styrelse. Tre av fem ledamöter hade hoppat av och gjort styrelsen oförmögen att ta några som helst beslut.

Karlshamnaren Peter Enckell uttryckte sin besvikelse över hur bolaget skötts och förklarade att hans avhopp berodde på att det inte gick att genomföra ett styrelsemöte. Lokala investerare är undrande över vad som händer och det finns kritik mot att det inte kommer någon information från den nye vd:n Torbjörn Jörgensen.

Han förklarar varför inte mejl och telefonsamtal blivit besvarade:

- Jag har haft en hårdisk som krånglat och det kommer några hundra mejl om dagen. Dessutom får jag ett samtal varannan minut på mobilen.

Torbjörn Jörgensen säger att ett årsmöte var planerat till den 30 juni, men i stället ska han nu kalla till en extra bolagsstämma.

- Det är klart vi ska gå ut med information till aktieägare och småsparare. Jag tar gärna en diskussion med alla parter, säger han.

Jakten på kapital

Det var före jul som Torbjörn Jörgensen gick in och köpte 51 procent av aktierna i Castell Media. Prislappen var först väldigt hög, men när köpet väl ägde rum var priset mycket lågt. Det fanns inga pengar i kassan, utan det var i stället en brist i Castell Media. Ungefär samtidigt var han med och köpte sex andra bolag.

- De kräver mycket mer än vi räknade med. Det är inte något att sticka under stol med att vi tagit på oss för mycket, säger Torbjörn Jörgensen.

Det är holdingbolaget Civicom som köpt Castell Media. Ett annat bolag under Civicom är Federation X, där Torbjörn Jörgensen ingår i styrelsen. Det är med hjälp av Federation X som det ska bli möjligt att få in eget nytt kapital i Castell Media för att kunna förverkliga planerna på att sprida seriefiguren Goliat ut över världen.

- Goliat kräver en investering på 60 miljoner kronor. I Federation X har vi ett projekt på gång som handlar om mobilt innehålla i detaljhandeln. Det kan ge våldsamt mycket pengar. Castell Media är bara en bråkdel av detta, säger Torbjörn Jörgensen.

Ger det inte konstiga signaler till investerarna att telefonabonnemangen till bolaget Federation X är avstängda på grund av en skuld till Telia?

- Det löste vi i förra veckan.

Men Kronofogdemyndigheten har ett betalningsföreläggande på 3 600 kronor på dig och ditt bolag? Malmö kommun kräver dig också på 8 000 kronor?

- De pengar jag får in investerar jag i bolaget. Jag har inte tagit ut någon lön på ett och ett halvt år. Castell Media har haft konkurshot på sig innan genom krav från en tidigare ägare, eftersom rättigheter inte blivit betalda.

Hur ska investerarna få tag på dig och Federation X om telefonerna är avstängda?

- Det är det här numret som gäller (ett mobilnummer som BLT ringer och som förmodligen består av ett kontankort, eftersom det inte finns hos nummerupplysningen, reds anmärkning).

Goliat säljs

Torbjörn Jörgensen förklarar att han håller på och ordnar upp en skuld som Castell Media haft. Det handlar om ett kontrakt som köpts med lånade pengar och skulden uppgick till en halv miljon norska kronor.

Samtidigt har han förhandlat om kontrakt för att kunna sälja licensrättigheter på Goliat till tredje part.

- Det gör vi för att skydda investerarna. Jag har själv pratat med några småsparare och de har varit nöjda efter samtalen med mig, säger Torbjörn Jörgensen.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.