1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Experter diskuterade piratkopiering på internet

Just nu pågår en konferens om it-säkerhet i Karlshamn. Experter från högskolor och universitet har samlats och på programmet står både spambekämpning och piratkopior.
Karlshamn • Publicerad 20 april 2005

Bakom konferensen står Sunet, Swedish University Network, som är högskolornas nätverksorganisation. Det finns också en ideell förening för anställda vid högskolor och universitet som jobbar med informationssäkerhet, Susec.

I går fick drygt hundratalet deltagare bland annat ta del av Antipiratbyråns strategi. Förre polisen Anders Nilsson, numera anställd av Antipiratbyrån, berättade om hur man arbetar med att försöka stoppa så kallad fildelning (att göra film, musik, spel och program tillgängliga för många genom att lägga ut dem på internet).

Hett debattämne

Piratkopierad film som sprids på internet har under den senaste månaden varit ett hett debattämne. Detta efter att Antipiratbyrån iscensatt ett tillslag mot internetoperatören Bahnhof i jakten på fildelare.

Anders Nilsson beskrev hur fildelarna organiserat sig på internet:

-Först har vi en supplier, en person som på något sätt kommer över en tidig kopia av en film. Sedan kommer en mer tekniskt kunnig person in, ripparen, och forcerar den skyddade kopian. Därefter står releasegrupper för spridningen av filmen.

Jaga privatpersoner

Från publiken kom frågan om varför Antipiratbyrån ägnar sig åt att jaga privatpersoner och inte försöker stoppa "suppliers":

-Jag förstår vad du är ute efter, det är klart att vi allra helst skulle vilja komma åt dem. Det sitter folk på våra medlemsbolag också som är oärliga.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.