1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Expedition Långasjönäs 2004

Badbyxor, godis och nytvättade lakan. Resten får de lämna hemma. 35 barn i årskurs fyra och fem lever rövare på det gamla semesterhemmet i Långasjönäs under fyra intensiva dagar.
Karlshamn • Publicerad 22 juni 2004

Det gula huset ligger inbäddat i gröna löv och solen har faktiskt visat barmhärtighet. Men det kan knappast sägas vara varmt. Trots allt är det sommar och en handfull ungar ligger i vattnet och plaskar. Två kanoter glider fram i vattnet och på land spelar fyra killar strandboll. Ett gäng utmanar ledarna i fotboll och andra bekantar sig med sina rum.

Under fyra dygn tar 35 barn det gamla sjukhemmet i Långasjönäs i besittning. Sommarkollo är ett bevis på att årstiden faktiskt är ljus.

- Det finns så mycket att göra, säger Dennis Johansson.

- Sådant som man inte brukar göra annars, som att paddla kanot, eller åka vattenskidor. Det bästa är att man träffar så många som är lika gamla och som man inte brukar träffa, säger Anton Lindholm.

Men några hyss har de inte planerat att genomföra. Det roligaste är att bada och bus finns inte med i planeringen.

- Vi badar, paddlar, spelar tennis, volleyboll och åker iväg till olika ställen. Och så kommer man bort hemifrån, säger Isabelle Åman.

Hon och kompisarna Johanna Jonsson och Elin Torsell har just krängt på sig flytvästarna och ska snart ge sig ut och ro. Sedan är det dags för lunch. Därefter får de som vill åka till Ringamåla och skjuta luftgevär. När klockan närmar sig elva ska det vara släckt. Och tyst.

- Men det blir det nog inte, tror Isabella.

- Kanske inte första natten, men sedan brukar de vara ganska möra, säger fritidsledaren Peter Håkansson.

Natt nummer två får de som vill sova i ett stort militärtält på gräsmattan framför huset.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.