1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Erbjuder kunden digitalt kvitto

Klädbutikerna JC och Brothers & Sisters i Karlshamn har gjort en ny satsning – med miljön i tankarna.
Sedan en tid tillbaka erbjuder de sina kunder digitala kvitton.
Tanken är att så småningom lämna papperskvittona helt.
Karlshamn • Publicerad 10 juli 2014

Trenden är klockren. Det säger Bengt Nilervall på Svensk Handel om att fler och fler butiker och näringsidkare väljer att gå den digitala vägen.

Kostnaden är en orsak. Miljön och den hormon­störande bisfenolen en annan.

Nu finns en trend hos svenska butiker att gå ifrån det traditionella papperskvittot.

– Det har tidigare varit en fråga för Skatteverket. Men nu när de har gett sitt godkännande har övergången satt i gång på allvar, säger Bengt Nilervall, betalningsansvarig på Svensk Handel.

På JC och Brothers & Sisters i Karlshamn kan kunderna handla sina kläder och få kvittot direkt till mobilen. För att det ska fungera måste man ha en särskild applikation nerladdad till sin mobil.

– Det är jättebra. På kvittot kan kunden även få information om plagget och läsa om tvättråd och annat, berättar Robin Östlin, butikschef på Brothers & Sisters.

– Det har inte blommat ut helt ännu. Men jag tror det kommer att bli hur stort som helst, säger han.

När vi gjorde en snabb rundringning till några av Karlshamns andra butiker var det ingen av dem som kände till eller hade börjat erbjuda ett liknande digitalt alternativ.

– Det kommer inledningsvis att vara en stor kostnad att investera i nya kassasystem och man kommer nog att köra parallellt med digitala och papperskvitton ett tag. Men det är tydligt att detta är något som både konsumenter och näringsidkare vill ha, säger Bengt Nilervall.

Enligt Bengt Nilervall kommer det att ta några år innan vi ser en full etablering över hela Sverige.

Jennifer Larsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.