1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Eon vill vara med i biogasprojekt

När den nya etanolfabriken är igång i Stillerydsområdet kommer det att utvinnas biogas. Kraftföretaget Eon Nordic vill vara med i den satsningen.
Nu görs en förstudie.
Karlshamn • Publicerad 29 september 2010

– Vi vill vara med där, men är inte färdiga ännu. Det är några pusselbitar till. som ska falla på plats, säger Anders Olsson, vice vd och affärsområdeschef för nät, gas och värme på Eon Nordic.

Företaget har gasverksamhet vid i Karlshamn sedan tidigare och förvarar gasen i stora bergutrymmen. Det är därför naturligt för Eon att se möjligheterna till ett vidare samarbete med en ny stor aktör som Nordisk Etanolproduktion i Stillerydsområdet. Dessutom äger Eon 70 procent av kraftverket i Karlshamn (Fortum äger 30 procent).

Det nya biogasprojekt som Västblekinge Miljö AB (VMAB) är i färd med att dra i gång är också av intresse för Eon. VMAB fick 19 miljoner kronor i bidrag av Energimyndigheten till projektet. 2012 ska anläggning stå klar och kan då producera 1,6 miljoner kubikmeter biogas av det matavfall som lämnas in.

– Det är ett bra initiativ. Vi är beredda att ta hand om gasen och sälja den vidare på de tankställen vi är involverade i på olika sätt, säger Anders Olsson.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.