1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vad tycker Karlshamnsborna egentligen om sin stad?
Det ska arkitekten Catharina Sternudd ta reda på.
Därför hoppas hon att så många som möjligt svarar på en enkät om hur de uppfattar stadsbilden i Karlshamn.
Karlshamn • Publicerad 24 oktober 2002

Catharina Sternudd flyttade ifrån Karlshamn 1984 för att börja studera. I dag är hon doktorand i stadsbyggnad vid arkitektskolan i Lund.

Hon är speciellt intresserad av småstaden som livsmiljö. Hennes projekt heter "Den mänskliga staden".

- Småstaden har blivit intressant igen. Förutsättningarna har blivit bättre, främst tack vare bra IT-förutsättningar, säger Catharina Sternudd.

Hon tycker också att städerna i dag prioriterar en bra miljö i stadskärnan. Karlshamn är ett lyckat exempel på en fin stadsmiljö.

Liten men känns stor

- Det är en relativt liten stad, men den känns stor tack vare att de lyckats hålla ihop stadskärnan, säger Catharina Sternudd.

Hon vet att stadens politiker ofta prisar stadskärnan. Men nu vill hon också veta vad kommunens invånare tycker om bebyggelsen i Karlshamn. Därför har hon gjort en enkät som kommer att delas ut till personer som hon känner, men också till ungdomar som går på Väggaskolan och till flanörer på stan.

- Lördagen den 9 november står jag på torget i Karlshamn och delar ut enkäter till alla som vill deltaga i undersökningen, säger Catharina Sternudd.

300 besvarade enkäter

Hon hoppas få in 300 besvarade enkäter. Sedan kommer resultaten att sammanställas och presenteras för kommunens stadsmiljöavdelning och stadsarkitekt Mårten Dunér.

En egen själ

Ett av målet är att ta reda på om Karlshamns stad har en egen själ, en identitet. Hon hoppas också få svar på varför allt fler väljer att flytta från storstäderna till småstäderna. Och om det finns fler skäl än närheten till det mesta och en bättre livskvalitet.

Vilken är den fulaste byggnaden i Karlshamn?

- Nej, det vill jag inte svara på. Säger jag någonting kan det påverka resultatet, säger Catharina Sternudd.

Vilken är din favoritbyggnad i Karlshamn? Vilken är Karlshamns finaste byggnad? Och vilken är den fulaste? Mejla in ditt svar till karlshamnsredaktionen@blt.se Dina förslag vill vi ha senast den 1 november.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.