1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kvinnofrukostarna startades i Ådalskyrkan i Mörrum för ett år sedan. Sedan blev de så populära att Kristofferskyrkan också drog igång. Liselotte Persson är pastorn som ligger bakom.
Men man måste inte vara med i kyrkan för att komma dit.
Karlshamn • Publicerad 10 september 2001

-Det finns inte så många samlingsplatser bara för kvinnor, så tanken med frukostarna är att man ska kunna träffas, olika kvinnor från olika sammanhang och åldrar, säger Liselotte. Lördagmorgnar passar bäst för då arbetar ju de flesta inte.

Efter rostat bröd med marmelad, kaffe och kokt ägg blir det gästföreläsning. I helgen var det färgkonsult Agnetha Larsson och hennes syster BrittMari Eriksson, sömmerska, som berättade om färganalys och visade kläder inför ett 30-tal kvinnor i olika åldrar.

- Ibland hjälper det om man känner sig bra på utsidan också, sa Agnetha och visade hur en färganalys går till.

Färger i årstiderna

Hon utgår från en färglära som delar upp färgerna i olika årstider.

Färgteorin kommer ursprungligen från 20-talets konströrelse i Bauhaus och bygger på att färgerna delas in i varma och kalla, intensiva och mjuka. Varm och intensiv är höst, kall och intensiv är vinter, varm och mjuk är vår och kall och mjuk är sommar.

- Man passar bäst i de färger som får personen att synas, färgen ska inte ta överhanden, säger Agnetha Persson och plockar fram Else-Maj Sandström som försöksperson.

Först testar Agnetha om det ska vara varma eller kalla färger, efer det prövar hon om mjuk eller intensiv färg passar bäst.

"Måste alltid prova"

- Man kan aldrig se på en person om hon eller han är en viss årstid. Även om det finns vissa kännetecken så måste man alltid prova, säger hon. Else-Maj visar sig vara en sommar.

- Titta, den orangeröda varma färgen ger henne nästan en grönskimrande skugga runt munnen, säger Agnetha. Hon passar bättre i den lite kallare rosa-lila nyansen.

Kvinnofrukostarna fortsätter i oktober och november, en gång i månaden. Bland gästerna finns Caisa-Lena Hallberg från Kvinnojouren i Sölvesborg och familjeterapeut Pia Svanberg.

Karin Abrahamsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.