1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

En BMV från 1970 sladdade hem förstaplatsen

Det vinnande konceptet heter nostalgi och 1960-tal.
Under måndagskvällen hade medieteknikprogrammets minifilmfestival.
Åtta bidrag tävlade i klasserna bästa film och teknik.
Karlshamn • Publicerad 8 januari 2002

Under kvällen visades åtta filmer av varierande längd, innehåll och form men med en sak gemensamt; alla var informations- eller reklamfilmer. Sedan fick publiken rösta på bästa film, det vill säga vilken film som man helt enkelt tyckte var bäst samt bästa teknik, det vill säga hur väl ljus, ljud, redige-ring, effekter och animering fungerade.

Utflykter med BMW

Bästa film, med 58 röster av 82, blev alltså en reklamfilm för bilen BMW 1 800 som var en hyllning till 60-talets politiskt korrekta familjebilutflykter och där det fanns ett överflöd av technicolor, leende husmödrar och teknisk tillförsikt.

- Men bilen byggdes faktiskt på 70-talet, berättar Pär Håkansson, regissör och bilens stolta ägare.

En av filmens tillgångar var den tyske ingenjören "Haettenschweiler" spelad av Johan Jonasson som med ett otroligt pedagogiskt, ingenjöraktigt och icke-inlevelsefullt sätt visar motorns och bilens alla fördelar.

Vinnaren i bästa teknik blev en informationsfilm om just medieteknikprogrammet - ibland får man napp i sin egen ankdamm. Inledningen var imponerande. En animation av rymden och månen som väste förbi och sedan jorden som krympte till Europa och Sverige och Blekinge och Karlshamn och slutligen Blekinge Tekniska Högskola.

Övriga filmer avhandlade bland annat den nya bowlinghallen, Radio Match, berättade om ensamhet på internet, beskrev spelregler för "Laserdome" och presenterade Kreativum.

Klart lättare förr

Den sistnämnda filmen blev en ganska rolig jämförelse med reklamfilmen om BMW 1 800 eftersom man använde sig av ett likartat formgrepp när man även i denna film lät ett par uttala sig om utbudet och möjligheterna på klassiskt tv-shopmanér.

Vad som kan konstateras är att det faktiskt verkade vara lättare att göra snygga och lättsmälta reklamfilmer för tre, fyra decennier sedan. Då hade allt och alla sin plats. Mannen körde bilen medan frugan bättrade på läppstiftet och packade picknickkorgen, det var inte farligt att röka och barnen behövde inte ha säkerhetsbälte. Livet och dess val var inte så komplicerat och målgruppen lättdefinierad.

Något som är lite förvånanade i sammanhanget är att det påpekas att utbildningen i medieteknik kombinerar konstnärlighet med teknik och att det genom denna kombination föds nya former att arbeta med. Ändå väljer man att dela in kvällens filmer i just "bästa film" och "bästa teknik". Kanske hade just kombinationen varit det intressanta?

Åsa Meierkord
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.