1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

En 200-årig epok faller

Folk stannade upp ett ögonblick. Någon stod kvar i flera minuter. De som hade gott om tid satte sig bekvämt tillrätta på sina rullatorer. Alla höjde de blicken. Nu finns det ingen återvändo.
Parkavdelningen har börjat såga ner lindarna vid Carl Gustafs kyrka.
Karlshamn • Publicerad 30 oktober 2001

- Det är synd på så fina träd, sade en ledsen herre.

I måndags började parkavdelningen att såga ner de första av de nio träd som ska bort från Carl Gustafs kyrkogård.

- Det beror på väder och vind hur många vi hinner med innan veckan är slut, säger Mikael Håkansson vid parkavdelningen.

Besvärligare förr

Med hjälp av en specialbyggd såg som greppar tag i grenen högt uppe i kronan, samtidigt som den sågar, tar man ner halva trädet innan man till slut fäller det in mot kyrkogården.

- Förr var det nog besvärligare, då fick någon klättra upp och såga ner grenar för hand innan man till slut kunde få ner hela trädet, säger Mikael Håkansson.

Ett tiotal personer står uppradade vid Cityhallen för att inte missa den historiska händelsen.

L Olsson har konfirmerat sig inne i kyrkan och har sett lindarna ända sedan han var liten pojke.

Måste såga ned

- Det kan ju inte hjälpas, de är ju så dåliga invärtes, det är bra att de tar ner dem, dessutom ska de ju plantera nya lindar, säger L Olsson.

Mikael Håkansson och hans kollegor Kjell Eriksson, Tommy Arvidsson och Åke Månsson får vänja sig vid att bli betraktade under veckan. Mikael Håkansson tycker dock inte att de har fått några sura blickar eller några argsinta reaktioner.

- Det är ju aldrig roligt att såga ner så här gamla träd, men vi måste. Annars finns det risk för att de ramlar ner och skadar någon, säger Mikael Håkansson.

Motorsågen ekar över Karlshamn. Så var den 200-åriga sagan slut.

Åsa Meierkord
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.