1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dyrt att klubba ett inställt mål

Många rättegångar ställs in eftersom den åtalade, vittnen eller målsäganden inte kommer.
I tisdags fick en kvinna hämtas till tingsrätten av polisen.
Karlshamn • Publicerad 12 november 2005

Enligt Domstolsverket måste i genomsnitt var fjärde förhandling i tingsrätten ställas in och planeras om. Orsaken är att den åtalade, vittnen eller målsäganden helt enkelt inte dyker upp.

-Domstolsverket hade kunna spara ett antal miljoner om alla som kallades verkligen kom, säger Claes Tidanå på domstolsverkets analyssektion.

Vid tingsrätten i Karlshamn är situationen inte riktigt så illa.

-Så många som var fjärde är det inte i Karlshamn, men visst händer det och det är ett välkänt problem, säger Annika Bläckberg, rådman vid tingsrätten i Karlshamn.

Konsekvenser

En förhandling i tingsrätten i genomsnitt 13 500 kronor. Förhandlingar som ställs in eller planeras om kostar inte lika mycket. Men enligt Annika Bläckberg är det ändå avsevärda summor som tingsrätten måste lägga ner på inställda mål.För den som inte kommer när man blivit kallad till tingsrätten finns dock konsekvenser att vänta.

-Har man ingen godtagbar ursäkt, det vill säga laga förfall, blir det vite på 2000 kronor. Det gäller såväl vittnen som de åtalade och målsäganden. Så viktigt är det för oss att folk faktiskt kommer, säger Annika Bläckberg.

Hämtas med polis

Om man inte kommer till den omplanerade förhandlingen kan tingsrätten kontakta polisen som får hämta den åtalade. Det skedde så sent som i tisdags då en kvinna fick hämtas till tingsrätten av polisen. Hon hade tidigare uteblivit från en förhandling där hon stod åtalad för bland annat stöld och olaga hot.

Annika Bläckberg förklarar att det till och med hänt att förhandlingen fått ta en paus medan polisen åkt och hämtat den som saknas

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.