1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dyrbar analys av cigaretterna klar

Nu är tullen klar med den analys av smuggelcigaretter som man tvingades göra på begäran av tingsrätten. Det visar sig att de verkligen innehåller tobak.
Tullen befarar att det kommer att bli mycket kostsamt att i framtiden tvingas analysera all beslagtagen tobak.
Karlshamn • Publicerad 24 oktober 2003

Under förra måndagens rättegång mot den man som misstänks för cigarettsmuggling, ifrågasatte försvararen, advokat Margareta Fritzdorf om det verkligen var cigaretter i de beslagtagna cigarettpaketen.

Tingsrätten beslutade därför att skjuta upp huvudförhandlingen i väntan på att innehållet i cigarettpaketen hade analyserats.

Nu är tullen klar med analysen och det visar sig som väntat att cigarettpaketen verkligen innehåller tobak.

För tullens del innebär den oväntade vändningen i rättegången att man rutinmässigt måste börja skicka alla beslagtagna cigaretter för analys.

Stora kostnader

Analysen, som utförs av tullverkets eget laboratorium i Stockholm, kostar 750 kronor i timmen. För tullen vid gränsen innebär nyordningen också merarbete då man måste packa ner och skicka iväg tobak från varje cigarettbeslag.

- Det här kommer att medföra stora kostnader för oss, säger Viktoria Düring, chef för tullkriminalen i Östersjöregionen.

Hon avvaktar nu tingsrättens dom i den aktuella smuggelrättegången och hoppas att den ska ge besked om vad som i fortsättningen kommer att krävas av tullens utredningar. Måste alla cigarettbeslag skickas på analys för att det ska hålla som bevis i en rättegång? Och hur mycket måste analyseras av ett stort beslag, räcker det med två limpor?

"Hennes jobb"

Viktoria Düring säger sig ha förståelse för Margareta Fritzdorfs krav eftersom det är advokatens uppgift att tillvarata sin klients intressen.

Men hon beklagar samtidigt det merarbete det medför för den av nedskärningar hotade tullen.

- Det är hennes jobb att ifrågasätta bevisningen, men det får märkliga konsekvenser för oss, säger hon.

maria.wogensen@blt.se

0454-30 60 02

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.