1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dyra men nödvändiga förändringar väntar

Stora förändringar krävs för att lagkraven ska uppfyllas inom VA-området.
Allt blir bättre, men förändringarna kostar.
– Det blir dyrare, men vi får fortfarande lägst taxor i länet, säger VA-chef Patrik Hellsberg.
Karlshamn • Publicerad 23 januari 2013
Foto: Bo Åkesson
Stora investeringar. Stora investeringar ska göras i bland annat vattenverket vid Långasjön. ?Gör vi inte investeringar kommer vattnet inte att hålla livsmedelsverkets krav?, säger utredningsingenjör Marika Wennberg och VA-chef Patrik Hellsberg.
Stora investeringar. Stora investeringar ska göras i bland annat vattenverket vid Långasjön. ?Gör vi inte investeringar kommer vattnet inte att hålla livsmedelsverkets krav?, säger utredningsingenjör Marika Wennberg och VA-chef Patrik Hellsberg.Foto: Bo Åkesson

Arbetet med VA-plan 2020 är i full gång. I veckan träffades politiker och tjänstemän från kommunen och miljöförbundet Blekinge Väst för att jobba fram målsättningar och få en samsyn som underlättar framtida stora förändringar.

– Det görs för vår miljö och hälsa. Mycket är på gång och då är det viktigt att vi är överens om riktlinjer och strategiska vägval, säger Marika Wennberg, utredningsingenjör.

VA-planen tas fram av VA-enheten och stadsmiljö­avdelningen tillsammans med miljöförbundet. I planen finns ett 30-tal områden som ska granskas och prioriteras. När prioriteringen har gjorts ska klara besked ges till invånarna om vad som gäller. Framför allt påverkas de 2?000 enskilda avloppen.

– 80 procent av dem är i dåligt skick och uppfyller inte lagkraven, berättar Marika Wennberg.

Avloppen måste åtgärdas, antingen genom egna anläggningar eller genom att bygga ut till kommunens avlopp. Oavsett vilket innebär det stora kostnader för fastighetsägarna, kanske upptill 300 000 kronor.

– Det handlar om full finansiering om det ligger utanför fastställt verksamhetsområde, säger Patrik Hellsberg.

En annan viktig del är upprustningen av vattenverket i Långasjön. Dricksvattnet håller full kvalitet i?dag, men om inget görs kommer inte livsmedelsverkets krav att uppfyllas längre.

– Det handlar om investeringar som vi måste göra.

Avloppsreningsverket i Mörrum ska läggas ner. Beslut är tagit och nu inväntas tillstånd från länsstyrelsen för att lägga ner, men också utökningen av Sternös avloppsreningsverk som tar över. Troligtvis sker det inom fem år.

– När Mörrum stängs blir det bättre vatten i ån eftersom inget kommer att släppas ut där längre, säger Patrik Hellsberg.

Förändringarna, som de kallar vänder upp och ner på VA-verksamheten, innebär att taxorna höjs från juli i år.

– Taxorna har varit orörda sedan 2009 och då gjordes en blygsam höjning. Även om det krävs stora förändringar blir vi att vara billigast i länet, säger Patrik Hellsberg.

VA-enheten

28 tjänstemän jobbar ­inom VA-enheten.

De servar 7?342 hushåll och 1?284 företag.

Vattenverket i Långasjön hämtar ytvatten från sjön som renas och blir dricksvatten.

Vattenverket i Ringamåla borras från grundvatten och förser ett 100-tal hushåll med dricksvatten.

Inom kommunen finns fyra avlopps­reningsverk; Mörrum, Sternö, Ringamåla och Halahult.

Viktoria Nimlin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.