1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dottern tvingas sluta med ridning

Försäkringskassans långa handläggningstid gör att Helen Svensson under sex månader blir utan vårdbidrag för sin handikappade dotter.
Nu har hon inte längre råd med dotterns enda fritidsintresse, handikappridningen.
Karlshamn • Publicerad 13 april 2005

Helen Svenssons 12-åriga dotter Emma har damp med autistiska drag. Det innebär bland annat att hon har problem med att umgås med andra barn och behöver ständig tillsyn av en vuxen.

-Hon är väldigt ensam och den enda fritidsaktivitet som hon klarar av är den här handikappridningen, säger Helen Svensson.

Vårdbidrag sedan fyra år

Sedan fyra år tillbaka har hon vårdbidrag från försäkringskassan för Emma.

Bidraget använder hon bland annat till att bekosta ridningen men också till att betala en barnflicka några timmar i veckan.

I oktober fick hon ett brev från försäkringskassan om att det var dags att förnya ansökan om vårdbidraget som skulle gå ut den sista mars.

-Jag bokade tid hos barn- och ungdomspsykiatrin (bup) för att få det läkarintyg som krävdes till ansökan.

Helen Svensson skickade in sin ansökan i god tid innan rätten till vårdbidraget gick ut den sista mars.

Men vad hon då hade missat i brevet från försäkringskassan var att ansökan skulle ha varit inne redan i december för att det inte skulle bli ett avbrott i utbetalningarna.

Nu hamnande Helen Svenssons ansökan i stället i den långa kön med nyansökningar.

-Jag fick beskedet att det skulle ta sex månader att handlägga min ansökan och under den tiden skulle jag inte få bidraget utbetalt.

Sex månader utan de drygt 1700 kronorna i månaden får konsekvenser för familjens ansträngda ekonomi.

Helen Svensson och hennes man har ytterligare två små barn att försörja och själv är hon till 75 procent sjukpensionär och driver ett eget företag på 25 procent.

-Det här är pengar som man räknar med varje månad.

Ridningen i farozonen

Familjen hade planerat att hyra en stuga till semestern men nu är det frågan om de har råd med det. Men framför allt är det Emmas ridning som är i farozonen.

-Jag förstår inte varför det ska behöva ta så lång tid att handlägga vår ansökan. Det är ju inget nytt ärende, ingenting har ju förändrats sedan sist.

Helen Svensson tror inte heller att det hade hjälp om hon i tid hade upptäckt att ansökan skulle lämnas in i december.

-Jag hade ändå inte hunnit få någon tid hos bup med så kort varsel.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.