1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dom om äldres matavgift överklagas

En dom i länsrätten kan få stora konsekvenser för omsorgsnämndens ekonomi. En kvinna på ett särskilt boende har fått rätt mot kommunen när det gäller matkostnaden och får sin avgift sänkt från 2 700 kronor till 1 400 kronor..
Karlshamn • Publicerad 6 maj 2003

Karlshamns kommun förlorade nyligen i länsrätten när det gäller kostnader för matavgift på äldreboende. Maken till en äldre kvinna på ett av kommunens särskilda boenden hade överklagat omsorgsnämndens beslut att inte sänka kvinnans avgift från 2 700 kronor per månad till 1 400 kronor.

Centerpartisten Per-Ivar Ivarsson hävdar att domen kan få stora konsekvenser för kommunen eftersom det finns många äldre med låga inkomster som kan beröras.

Goda chanser

Omsorgsnämndens ordförande Jan Bremberg kunde under gårdagens fullmäktigemöte inte besvara frågan hur många personer i kommunens särskilda boenden som kan tänkas överklaga.

- Jag har rådfrågat förvaltningen men tyvärr går det inte att få fram, sa Jan Bremberg.

Omsorgsnämnden har i sin tur överklagat länsrättens beslut och begärt prövningstillstånd. Bremberg anser att det finns god grund för att kommunen kan komma att få rätt. Han hänvisar till en dom i Sundsvalls kammarrätt men den uppgiften är Per-Ivar Ivarsson tveksam till.

- Jag tror inte att det finns någon dom efter att maxtaxan infördes förra året, därför är länsrättens dom det som kommunen borde rätta sig efter.

Sonja Lindgrenson, företrädare för SPF, vill att frågan tas upp i kommunens pensionärsråd. Hon tycker att det är orimligt att begära att gamla och svårt sjuka ska behöva driva sina ärenden genom överklaganden i olika instanser.

- De är ju hjälplösa, många saknar anhöriga som kan hjälpa till och jag tycker att det är skamligt att kommunen hanterar dem så här, säger hon.

Skälig levnadsnivå

Efter att maxtaxan för äldre infördes förra året finns ett så kallat förbehållsbelopp på 4 087 kronor som alla är garanterade att ha kvar för personliga behov och skälig levnadsnivå.

I många kommuner tar man ut en avgift för maten som inkluderar både själva livsmedlen och kostnader för att tillaga och servera.

I det fall som länsrätten behandlat i Karlshamn fann rätten att merkostnaden för tillredning och servering ska ses som en hemtjänstavgift. Eftersom kvinnan i fråga har så låga inkomster betyder det att hon bara behöver betala drygt 200 kronor i avgift för hemtjänst samt 1 200 kronor för maten.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.