1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Död debattimme om Östra Piren-projekt

Syftet med Östra Piren-projektet är att skapa flera arbetstillfällen i Karlshamn.
Det förklarade kommunens näringslivschef Anders Wiberg vid ett informationsmöte om Östra Piren som i går kväll hölls i rådhussalen.
Men intresset från allmänheten var svalt.
Karlshamn • Publicerad 10 september 2002

Drygt 20 personer hade i går kommit till rådhussalen för att få information om det omdebatterade Östra Piren-projektet.

Ganska små summor

Av dessa var nästan tio politiker och tjänstemän i kommunen.

Syftet med mötet var att förklara syftet med projektet och reda ut en del av de missförstånd som har uppstått.

Anders Wiberg inledde med att förklara bakgrunden till det avtal som Karlshamns kommun har slutit med Blekinge tekniska högskola, BTH. Han redde ut vilka kostnader kommunen tar på sig med avtalet - det rör sig bland annat om bidrag till forskning. Han satte sedan detta i relation till kommunens övriga utgifter och ville på så sätt visa att det rörde sig om ganska små summor.

Låna upp pengar

Anders Wiberg påpekade att alla partier i kommunfullmäktige, utom kpml(r), har sagt ja till avtalet med BTH.

Göran Holmberg, vd för Förvaltnings AB östra Piren, redde ut begreppen runt själva bygget på Östra Piren. Karlshamns kommun har gått i borgen för 80 miljoner kronor. Men pengarna kommer i vanlig ordning att lånas upp och det är sedan meningen att investeringen ska betala sig själv. Kommunen ska om allt går väl inte behöva betala ett öre för projektet.

- Jag får ofta höra folk säga att de här pengarna behövs bättre i omsorgen. Men detta är alltså inga pengar som finns i kommunen, förklarade Göran Holmberg.

Han redogjorde sedan för hur de 80 miljonerna ska användas och hur bolaget så småningom ska få igen pengarna via hyres-intäkter.

BTH har föbundit sig att hyra ungefär 80 procent av den lokal man nu börjar bygga. Resten hoppas man kunna hyra ut till företag.

Några av åhörarna undrade skeptiskt om man verkligen kunde räkna med att BTH var beredd på att betala den hyreskostnad som Pirenbolaget kalkylerar med.

Göran Holmberg försäkrade att det var sagt så även om några exakta summor ännu inte är fastställda.

Bengt Hansson, ordförande i projektet Net Port, förklarade syftet med samarbetet mellan kommunen, näringslivet och BTH. Tanken är att alla parter ska tjäna på den kompetens-höjning som projektet för med sig.

BTH får attraktiva lokaler, näringslivet får kompetent arbetskraft och kommunen får nya arbetstillfällen och fler kommuninvånare.

Initiativtagare till informationsmötet var miljöpartiets Claes Jansson. Han tycker att det var bra att allmänheten fick en chans att informera sig, men var samtidigt besviken över att så få hade kommit.

Inte på plats

Han menade att kommunen hade informerat för dåligt om mötet.

Claes Jansson var också kritisk till att kpml(r) - Östra Pirenprojektets starkaste kritiker - inte var på plats.

- De behöver tydligen ingen information om det.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.