1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Delade meningar om årsredovisning

Revisorerna i Karlshamns kommun överväger att rikta en anmärkning mot kommunstyrelsen.
De anser inte att kommunens årsredovisning för 2002 håller måttet.
Men både Torsten Magnusson (s) och Carl-Eric Birgersson (m) ställer sig frågande till lekmannarevisorernas kritik.
Karlshamn • Publicerad 5 april 2003

Kommunens kostnader överstiger skatteintäkterna och kommunstyrelsen har inte tillräcklig överblick över verksamheterna.

Den slutsatsen drar kommunens politiskt tillsatta lekmannarevisorer av en revisionsrapport som Komrev har gjort på deras uppdrag.

Uppfyller i stort

Komrev har granskat årsredovisningen för 2002 och finner att den i stort sett uppfyller kraven på rättvisande räkenskaper men har en del invändningar.

För det första konstaterar Komrev att kommunens nettokostnader uppgår till 102 procent av skatteintäkterna. Man efterlyser en förklaring till underskottet och även vilka åtgärder politikerna tänker vidta för att komma till rätta med det.

För det andra har Komrev en del synpunkter på själva redovisningen, hur siffror ska redovisas och vilka uppgifter som bör ingå.

- Revisionsrapporten innehåller lite mindre invändningar som vi tar till oss. Men när det gäller lekmannarevisorernas kritik är vi väldigt förvånade, säger kommunstyrelsens ordförande Torsten Magnusson.

Han menar att kommunstyrelsen i budgeten för 2003 tydligt har redovisat hur man ska komma till rätta med underskotten och att man därmed redan har svarat på revisorernas kritik.

Otillräcklig överblick

Att kommunstyrelsen inte skulle har haft tillräcklig överblick över verksamheten, förstår Torsten Magnusson inte.

- Jag förstår inte riktigt vad de menar. Vi har vidtagit en rad åtgärder för att komma till rätta med problemen och jag uppfattar inte att det finns några meningsskiljaktigheter mellan kommunstyrelsen och nämnderna, säger han.

Även Carl-Eric Birgersson är förvånad över revisorernas slutsatser. Han ser visserligen mycket allvarligt på kommunens ekonomiska underskott men menar samtidigt att kommunstyrelsen har agerat för att komma till rätta med det. Detta genom att höja skatten. Även om det inte är en väg som moderaterna hade valt, skyndar han sig att tillägga, är det en åtgärd för att återställa balansen i budgeten.

- Jag noterar att det är stor skillnad på hur yrkesrevisorerna och lekmannarevisorerna ser på kommunstyrelsens agerande, säger Carl-Eric Birgersson.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.